Dvije doze ste primili izvan BiH: Gdje i kako primiti treću dozu

Treća doza?

Podatke iz potvrde o imunizaciji, najčešće iz Srbije i Hrvatske, potrebno je ubaciti preko aplikacije ZZO KS-a

Prema odluci Stručno-savjetodavnog tijela za imunizaciju, u Kantonu Sarajevo traje primjena treće doze koja je spuštena na 70 plus u općoj populaciji, odnosno ne odnosi se samo na komorbidite i preporuku ljekara specijaliste, nego treću dozu vakcine protiv koronavirusa mogu primiti i 70 plus osobe starije životne dobi, kaže za Oslobođenje specijalista epidemiolog dr. Emina Kurtagić-Pepić iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, piše Oslobođenje.ba.

APLIKACIJA ZAVODA

Kada je riječ o onima koji su prve dvije doze primili van Bosne i Hercegovine, a sada se žele vakcinisati trećom dozom, naglašava naša sagovornica, uz potvrde o imunizaciji najčešće iz Srbije i Hrvatske, potrebno je podatke ubaciti preko aplikacije Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, nakon čega se može pristupiti vakcinaciji trećom dozom.

– Ne mora se ići kod ljekara, nego samo preko aplikacije ZZO KS-a skenirati iskaznica, odnosno potvrda o imunizaciji. To se onda automatski prebaci na naš QR kod i onda možete primiti treću dozu vakcine, pojasnila je dr. Kurtagić-Pepić, te naglasila da od druge doze treba proći šest mjeseci, a ako se radi o Sinopharm vakcinama, može i kraće od tri mjeseca, odnosno više od tri mjeseca od druge doze.

Kada je riječ o vakcinaciji trećom dozom, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS-a Arman Šarkić kaže nam da su iz Ministarstva zdravstva dali upute prema preporukama epidemiologa koji sarađuju sa Kriznim štabom MZKS-a, da vakcina Moderna bude u najširoj upotrebi kao treća doza, a vakcina Pfizer kao treća doza za imunokompromitirane pacijente i starije od 70 godina.

Imunizacija protiv koronavirusa se radi u svim domovima zdravlja, gdje su jasno označeni vakcinalni punktovi uz evidenciju vakcinisanih i vakcinalni karton vakcinisanog.

MOŽE I U TRŽNIM CENTRIMA

Iz Ministarstva zdravstva KS-a podsjećaju da svi punoljetni građani Kantona Sarajevo mogu primiti treću dozu vakcine na svim punktovima u domovima zdravlja ili na punktovima u tržnim centrima. Važno je napomenuti da treću dozu mogu primiti i oni koji su vakcinisani s prve dvije doze van Kantona Sarajevo, ali je potrebno da prijave prve dvije doze u sistem ZZO-a KS-a.

”Napominjemo da za osobe koje su prebolovale Covid, a onda vakcinisane sa obje doze vakcine, trenutno nema preporuke za primanje treće doze”, navode iz Ministarstva, koje je objavilo i preporuke termina za primjenu treće doze vakcine protiv koronavirusa.

Iz Ministarstva naglašavaju da je u Kantonu Sarajevo protiv koronavirusa vakcinisano 51,7 posto stanovništva. 

Pročitajte više: Fauci: Treća doza vakcine treba biti standard, efekat druge doze u opadanju

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori