U koje države građani BiH mogu putovati?

U koje države bh. građani mogu putovati?
FOto: Pexels - Uz koje uslove se može putovati?

Ljeto se bliži, a time se javlja želja za putovanjima. Vrijeme je planiranja godišnjih odmora. Međutim, situacija u kojoj se nalazimo stvara poteškoće u vezi planiranja i putovanja.

Građanima Bosne i Hercegovine su onemogućena turistička putovanja, s obzirom da trenutno bez bilo kakvih ograničenja mogu ući u samo tri države: Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju. Ovo se odnosi i na građane koji posjećuju članove porodice u inostranstvu. Zbog činjenice da epidemiološka situacija posvuda postaje sve teža, male su šanse da druge zemlje ukinu ovaj vid restrikcije.

Neke države koje građani BiH često posjećuju, a koje su zatvorene

Hrvatska, u kojoj većina naših građana ljetuje, je nove mjere uspostavila 31. marta i prema njima državljani BiH mogu ući isključivo u slučaju nužnih putovanja. Turisti moraju imati potvrdu o uplaćenom smještaju uz negativan nalaz PCR ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati ili da su prebolovali koronavirus u posljednjih 180 dana.

Isto je i na krajnje sjevernom području Sredozemlja. Oni koji dolaze u Sloveniju moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Bez obzira na to, moraju ići u obavezni karantin u trajanju od 10 dana.

I zemlje njemačkog govornog područja imaju ograničene turističke mjere. Austrijska ambasada u Sarajevu je objavila da je od 11. marta prilikom ulaska u Austriju potrebno imati PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati. Postoji mogućnost da se test uradi u Austriji u roku od 24 sata. Međutim, desetodnevni karantin je obavezan i ako niste zaraženi.

Ulazak državljana trećih zemalja u Njemačku koji nemaju odobren boravak nije dozvoljen, osim u slučajevima kada postoji posebna i hitna potreba za putovanjem.

Identična situacija je i sa putovanjem u Italiju. U ovoj državi je epidemiološka slika izrazito zabrinjavajuća.

U ponedjeljak je održan sastanak ministra turizma Grčke Harisa Teokarisa i ministrice trgovine i turizma Republike Srbije Tatjane Matić na kojem je zaključeno da će turisti iz Srbije moći doći u Grčku ako imaju potvrdu da su vakcinisani bilo kojom vakcinom protiv koronavirusa.

Međutim, još uvijek nije jasno da li će se isto odnositi i na BiH. Trenutno na stranici Ministarstva vanjskih poslova piše da nije dozvoljen ulazak i boravak radi turizma te da se to može dogoditi samo u slučaju nužnih i opravdanih razloga (npr. zbog liječenja ili poslovnih obaveza). Naglašava se da je prije polaska obavezno kontaktirati Ambasadu Republike Grčke u Sarajevu radi dobijanja saglasnosti.

Da li je COVID pasoš naša budućnost?

Nezvanično je potvrđeno da administracija američkog predsjednika Joea Bidena ulaže napore u to da federalne agencije i privatne kompanije razviju program uvođenja "vakcina pasoša". Druga opcija je da se napravi aplikacija koja će sadržavati pomenuti pasoš. Evropska unija planira uvesti "digitalni zeleni certifikat" koji će važiti za sve države članice.

Treba podsjetiti da ovo nije prvi put da se uvode ovakvi pasoši. Sredinom 1900-ih godina se koristio internacionalni certifikat u kojem je stajao dokaz o vakcinisanju ili preventivnom liječenju žute groznice.

Sve države žele spriječiti širenje zarazne na najefikasnije mogući način.

Pročitaj više: Covid pasoš mogao bi biti tračak nade za turističku industriju

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori