Donald Trump pozvao je Kinu da plati “odštetu” SAD za štetu koju je nanio Covid-19

Na govoru na republikanskoj konvenciji u Greenvilleu u Sjevernoj Karolini, bivši predsjednik rekao je da bi Kini trebalo predočiti račun za 10 bilijuna dolara, a sve zemlje koje duguju novac azijskoj velesili treba da otkažu svoje dugove "kao polog za odštetu".

Rekao je i da bi SAD trebali staviti 100-postotne carine na svu robu koja dolazi iz Kine.

Rekao je: „Zahtijevamo odštetu od Komunističke partije Kine. Kina mora platiti. Moraju platiti. ”

Gospodin Trump također je tvrdio da je s pravom rekao da je koronavirus koji je svijet zahvatio od januara prošle godine, ubivši najmanje 3,7 miliona ljudi, namjerno stvoren u laboratoriji.

Rekao je: "Dogodila nam se ova užasna stvar iz Kine, usput smo je i tačno shvatili, primjećujete li, vidite li što se događa, zove se laboratorij, to je bilo lako, Wuhan."

Još uvijek postoji neizvjesnost oko porijekla Covid-19, a neki stručnjaci priznaju da ga je mogao stvoriti čovjek, a ne da ga šišmiš direktno ili indirektno proširi na ljude.

Kao predsjednik, gospodin Trump imao je dvosmislen odnos s Kinom.

Iako se u početku hvalio bliskim odnosima s predsjednikom Xi Jinpingom i hvalio ga zbog rješavanja krize Covid u prvim mjesecima, započeo je i trgovinski rat s Pekingom, postavljajući niz carina na kinesku robu.

Sve je češće optuživao Kinu za pandemiju, premda se i sam gospodin Trump suočio s intenzivnim kritikama kod kuće zbog pogrešnog postupanja s krizom i opetovanih napora da je ublaži, potkopavajući poruke javnog zdravstva i optužujući guvernere za nedostatke.

U svom govoru u Sjevernoj Karolini, jednom od svojih prvih javnih nastupa od napuštanja funkcije u siječnju, bivši predsjednik pripisao je zasluge za program cijepljenja koji je od tada vidio više od polovine Amerikanaca koji su dobili barem jedan ubod - iako je skepticizam i dalje prisutan među mnogim njegovim vlastite pristalice i sam gospodin Trump odlučio je osobno cijepiti se bez ikakvog publiciteta.

Rekao je gomili od oko 1.200 republikanskih članova: "Napravili smo nevjerovatan posao, uglavnom što je vakcina napravila, nevjerovatan posao."

Tada je tvrdio da je zaslužan za to što se "donekle okladio" ulažući milijarde dolara u kupovinu vakcina i opreme.

U širokom govoru koji je trajao gotovo 90 minuta, gospodin Trump dotaknuo se pitanja koja uključuju "kulturu otkazivanja" i "teoriju kritične rase", dvije omiljene teme konzervativnih emitera vijesti.

Udario je u američke odvjetnike u New Yorku koji trenutno istražuju njegovo poslovanje, tvrdeći da je ovo posljednji u nizu onoga što je nazvao "lovom na vještice", pozivajući se na Muellerov izvještaj o radu njegove kampanje s Rusijom - i njegovom navodnom ometanju pravde - i njegova dva opoziva, prvo zbog Ukrajine i njegovih napora da iskopa prljavštinu nad političkim rivalima, a zatim i zbog podsticanja pobune na Kapitolu kako bi pokušao da poremeti ovjeru izborne pobjede Joea Bidena.

Gospodin Trump nastavio je ponavljati neutemeljene tvrdnje o varanju na izborima 2020. godine, a podržao je niz republikanskih mjera širom zemlje za koje kritičari kažu da su osmišljene kako bi ograničile glasanje - posebno ljudi boje boje - i dale VND nepravednu prednost.

Odgovarajući na optužbe da ove mjere predstavljaju suzbijanje glasača, rekao je: „‘ Ja nisam taj koji pokušava potkopati američku demokratiju, ja sam taj koji je pokušava spasiti. Molim te, upamti to. "

I branio je svoje kontroverzne odnose s diktatorima, uključujući ruskog Vladimira Putina i sjevernokorejskog Kim Jong-una, kojima se udvarao u nadi da će doći do proboja u odnosima koji nisu urodili plodom.

U retku koji se najviše nasmijao ove noći, rekao je o represivnom diktatoru: „Kim Jong-un, on je druga vrsta tipa. Potrebna je i druga vrsta tipa da razgovara s njim. "

Njegova snaha Lara Trump rekla je okupljenima da se odlučila da se neće kandidirati za mjesto u Senatu Sjeverne Karoline koje će umirovljeni Richard Burr napustiti sljedeće godine, rekavši da su joj djeca još uvijek premlada.

Gospođa Trump, koja je udana za drugog sina bivšeg predsjednika Erica, reklamirana je kao moguća kandidatkinja koja će iskoristiti porodično prezime. Ostavio je otvorenu mogućnost da se ubuduće kandiduje.

PROČITAJTE VIŠE: Trumpova duhovita ideja: “Vakcinu protiv koronavirusa trebalo bi nazvati po meni (Trumpcine)”

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori