Donacija vakcina Sinopharm stiže u Sarajevo!

Kineska donacija 50.000 doza Sinopharma poslata jutros za Sarajevo

50000 vakcina Sinopharm dolazi u Sarajevo
(Foto: Facebook / Kineska ambasada u BiH)

Kineska donacija 50.000 doza Sinopharma poslata jutros za Sarajevo

Kineska donacija od 50.000 doza Sinopharm vakcina protiv Covida-19 krenula je jutros iz Kine. Na sarajevski aerodrom bi trebalo da stigne danas.

Ovu informaciju objavila je Ambasada Narodne Republike Kine u BiH na svom zvaničnom kanalu na društvenoj mreži Facebook.

Vakcine Sinopharm od Narodne Republike Kine su rano jutros po pekinškom vremenu krenule ka Sarajevu sa Međunarodnog aerodroma Peking Capital.

"Zajedno sa prijateljima iz BiH sa zadovoljstvom iščekujemo dolazak vakcina. Uvjereni smo da će ove doze doprinijeti bržoj pobjedi BiH nad epidemijom", rekli su iz Kineske ambasade u Sarajevu.

Vlada Narodne Republike Kine je krajem prošlog mjeseca zvanično objavila kako je osigurala 50.000 doza vakcina protiv koronavirusa za BiH. Po raspodjeli utvrđenoj u Vijeću ministara BiH Federacija BiH će dobiti 30.380 vakcina, Republika Srpska 18.620, a Brčko Distrikt 1.000 doza iz ove donacije

Do sada je Bosna i Hercegovina donacijama dobila 70.000 doza vakcina, a osim kineske očekuju se još donacije Hrvatske i Slovenije. Posredstvom COVAX mehanizma je u BiH stiglo 49.800 doza, a direktnim nabavkama je Republika Srpska kupila 42.000 vakcina.

Pročitaj više: Agencija za lijekove BiH odobrila upotrebu AstraZeneca vakcina

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori