I Đoković dao svoje mišljenje o Superligi: Niko se više ne može takmičiti?

sUPERLIGA
Foto: Screenshot

Osnivanje Superlige prokomentarisao je i prvi teniser svijeta Novak Đoković.

Đoković je simpatizer Milana, a njegov tim će igrati u ovom takmičenju.

Priznaje da nije oduševljen, ali i da novac pokreće sve.

"Moram se o svemu informisati. Znači li ovo da nema Lige prvaka? Da ne može niko osim tih 20 se takmičiti? Dobro, to je, kada se sve u obzir, putanja nogometa zadnjih 20 godina. Sve ide prema tome. Onaj ko ima para, taj kupi momčad, poslije toga se suzi konkurencija drugim momčadima. Oni imaju problem takmičiti se na najvišem nivou što ekonomski znači puno, pogotovo za naše klubove", rekao je Đoković.

"Ne mogu reći više od ovog, ali na prvi mah, to mi ne zvuči dobro. Volim da se zapravo otvori šansa da se više klubova natječe na najvišem nivou. Tako želim i u tenisu. To daje draž sportu, privlači ljubitelje sporta da ga podržavaju. Baš zato što omogućava iste prilike za veći broj takmičara ili klubova", kazao je Đoković.

Inače, prvi čovjek UEFA Aleksandar Čeferin jučerje poručio da će se Liga prvaka igrati sa ili bez 12 "odmetnika" i još četiri tima koja će popuniti mjesta u novoformiranoj Superligi.

Nogomet proživljava velike promjene, ali priča o Superligi je mnoge zabrinula jer bi ista definitivno uništila postojeću Ligu prvaka, koja je ipak teško zamisliva bez Reala, Barcelone, Manchester Uniteda, Chelseaja, Milana, Juventusa, Intera, Atletica...

Glavni razlog za "separatističku" ligu je novac. Tako pobjednik Lige prvaka prema trenutnom stanju zaradi 120 miliona eura, dok će pobjednik Superlige dobiti 400 miliona eura.

Pored toga klubovi su ti koji će direktno i individualno pregovarati o sponzorskim ugovorima i audiovizuelnim pravima što donosi još veću zaradu. Na taj način bi se minimizirala kriza izazvana pandemijom koronavirusa.

Izvor: sportsport.ba

Pročitaj više: Đoković izjavljuje: “Williams kao jedna od najvećih sportistkinja svih vremena”

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)