Pozadina Dodikovog skupa na Kozari: Priču o “mirnom razlazu” predstaviti kao stav svih stranaka

Lider SNSD-a Milorad Dodik za danas je najavio okupljanje političkog vrha manjeg bh. entiteta u rezidencijalnoj vili Vlade RS-a "Mrakovica", koja se nalazi na planini Kozari. Tu su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Ovako glasi službena najava ovog događaja, koji sam po sebi ne predstavlja nikakvu senzaciju. Međutim, ključan je tajming u kojem je ovaj sastanak najavljen, kao i teme koje će biti na stolu. Naime, našu zemlju potresaju skandali vezani za postojanje neslužbenih dokumenata koje je navodno kreirao slovenski premijer Janez Janša. U kojima se tretira raspad BiH i pripojenje njenih dijelova Srbiji i Hrvatskoj.

Dobro poznata secesionistička politika

Ovaj dokument, takozvani "non paper", dao je Dodiku dodatni vjetar u leđa kako bi svoju secesionističku politiku, koja je već odavno svima poznata. Dodatno je "argumentirao" i počeo pozivati na "mirni razlaz". To je, kako su uostalom i otvoreno potvrdili iz SNSD-a, glavna tema o kojoj će na današnjem sastanku razgovarati.

"Jedna od ključnih tema definitivno će biti informacije da se i unutar EU na brojnim značajnim adresama razgovara o mogućnosti mirnog razdruživanja u BiH. Kao i o potrebi da se defintivno pokrene inicijativa o započinjanju razgovora između Republike Srpske i FBiH u tom kontekstu". Kazao je u najavi sastanka glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

Dodatni kontekst ovom sastanku svakako daje i jučerašnja informacija da je SNSD krenuo u plaćenu reklamnu kampanju na videoplatformi YouTube, koja propagira mirni razlaz u Bosni i Hercegovini.

Naime, u nekoliko videouradaka Dodik daje "argumente" zašto je BiH neodrživa i zašto je "mirni razlaz" jedino moguće rješenje.

Usred šume na Kozari

Dodiku je, jasno, u interesu da ovu priču drži na površini te je suštinski cilj današnjeg skupa na Kozari dobiti mišljenje koalicionih partnera SNSD-a. To mišljenje ne može, niti smije odudarati ni milimetar od onoga kakvo oblikuje najjača stranka u RS-u.

Tako danas treba očekivati ustaljene poruke o problemima s kojima se suočava BiH te kako je to uteg oko vrata entiteta RS.

Reakcije domaće i međunarodne javnosti opet su, očekivano, izostale.

Standardne osude saopćenjima lidera političkih stranaka, koje pišu iz udobnih fotelja svojih kabineta. Mlaka podrška međunarodne zajednice u vidu izlizanih izjava "podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet BiH zagarantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom".

Lider SNSD-a i javnost u manjem bh. entitetu odavno već ne uzimaju zaozbiljno.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)