Dodik za Guardian kazao da računa na pomoć Kine i Rusije ukoliko Zapad uvede sankcije

Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dao je intervju za britanski Guardian u kojem Washingtonu, Berlinu i Briselu poručuje da postoje države koje će mu pomoći i lideri kojima se može "okrenuti" ukoliko mu EU i SAD uvedu sankcije, piše Klix.ba

Kako navodi novinar Daniel Boffey, koji je s Dodikom razgovarao u Banjoj Luci, "ovaj lider Srba, koji je u BiH optužen da zemlju gura u rat svojim separatističkim i destruktivnim ciljevima, ne prihvata prijetnje zapada da će zbog toga biti sankcionisan i poručuje da nije izabran da bude kukavica". Navodi i da je Dodik, koji na političkoj sceni postoji 30 godina, nekada bio miljenik Zapada, a da je sada snažno usmjeren ka Rusiji i Kini.

"Dodik insistira na tome da ga sankcije i ukidanje finansiranja iz EU samo 'guraju' da se okrene drugim zemljama. On kaže da bi ga uvođenje sankcija natjeralo da prihvati kineske i ruske ponude za investiranje", navodi se u tekstu.

Zatim je citiran Milorad Dodik, koji kaže: "Čak mislim da mi se to sviđa. Ja kad odem kod Putina, on nema zahtjeva. Samo kaže 'Kako ja mogu pomoći?'. O čemu god smo se dogovarali, nikada me nije prevario, ja na tome mogu da zasnivam povjerenje. Isto je i sa Xi Jinpingom."

Uloga stranaca u Dodikovom nezadovoljstvu

Boffey navodi da je Dodik u prethodnom periodu često naširoko osuđivan zbog namjere da neke nadležnosti države prenese na entitet, uključujući i vojsku. Ističe da je ovakav prijedlog u Izvještaju UN-a opisan kao "otcjepljenje" i rizik za Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan rat 1995. godine.

Britanskim čitateljima ovaj novinar je objasnio i šta je donio Dejtonski sporazum, kako funkcioniše BiH, kao i prisustvo visokog predstavnika, kako bi im približio šta to smeta Dodiku i zbog čega je on sad blokirao državne institucije. Ističe da su bonske ovlasti Valentina Inzka u vezi sa zabranom negiranja genocida uzrokovale Dodikovo ponašanje, kao i to da je lider Srba u BiH zapravo generalno nezadovoljan prisustvom stranaca.

"Sva s*anja su ovdje napravila četiri neizabrana stranca. Visoki predstavnici i troje sudija Ustavnog suda. Oni djeluju kao koordinirani zločinački poduhvat protiv ustavnog uređenja", citiran je Dodik u tekstu.

U svom tekstu Boffey podsjeća i na to da su Sjedinjene Američke Države 2017. godine uvele sankcije Dodiku nakon što je prkosio Ustavnom sudu BiH i održao referendum o obilježavanju Dana Republike Srpske. Zatim kaže kako je Dodik nedavno pomoćniku američkog državnog sekretara Gabrielu Escobaru rekao da ga "nije briga" što mu i dalje prijete sankcijama.

Pročitajte i ovo: Dodik odgovorio Eskobaru: J*** mi se za sankcije, to sam već prošao

Planovi za vraćanje nadležnosti

U narednim danima, tačnije 10. decembra, bit će održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o prebacivanju državnih nadležnosti na entitet.

Dodik je ovom britanskom mediju kazao da to neće izgledati ništa gore od onoga kako danas izgleda Belgija te je iznio tri različita prijedloga kako se to može postići.

"Prvi prijedlog je smanjenje nacionalne vojske za polovinu. Ako to ne želite, onda nećemo imati drugog izbora nego da usvojimo plan za formiranje vojske Republike Sprske ili još da proglasimo RS demilitarizovanom republikom. Dakle, tri opcije", rekao je Dodik.

Na kraju, on je još jednom odbacio optužbe na njegov račun da želi sukob u BiH. Naveo je da EU mora prestati da mu prijeti ukoliko želi da dođe do zbližavanja strana u BiH te je kazao da "nije loš momak", nego "veoma realan".

Pratite nas na Facebook akter.ba

.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori