Deblokiran rad državnih institucija

deblokiran rad državnih institucija
Foto: Wikipedia

Vijeće ministara BiH usvojilo privremeno finansiranje.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj sjednici usvojilo Odluku o privremenom finansiranju čime je spriječena potpuna blokada rada institucija BiH.

Ova odluka usvojena je jednoglasno, a sjednica je održana telefonski.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kazala je kako je ovo važan korak ka normalizaciji rada te da očekujemo što hitnije zakazivanje odgođene redovne sjednice.

"Pred nama je još mnogo važnih odluka u interesu građana", kazala je Turković.

Ovom odlukom osigurano je nesmetano funkcionisanje državnih institucija, a zanimljivo je da su učestvovali i ministri iz Republike Srpske. Oni su time prekršili odluke NSRS.

Usvajanje ove odluke od predsjedavajućeg Zorana Tegeltije tražio je i visoki predstavnik Christian Schmidt.

Iz Vijeća ministara BiH saopćeno je kako je na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, jednoglasno na današnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici donešena Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period oktobar – decembar 2021. godine, u iznosu 249 miliona KM, što predstavlja četvrtinu sredstava odobrenih za finansiranje institucija BiH u skladu sa Zakonom o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivaće se od 1. oktobra 2021 . godine.

"Zaduženo je Ministarstvo finansija i trezora BiH da u saradnji sa Kancelarijom za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH pripremi ovu odluku za potpisivanje i objavu u Službenom glasniku BiH", navode iu Vijeća ministara.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori