Današnji prijedlog za ručak: recept za sitni ćevap, tradicionalno bosansko jelo uz koje se dobro kombinuju svi slani prilozi.
Sastojci:
Teleće meso bez kosti: 1kg
Crveni luk: 2 glavice
Mrkva
Bijeli luk
Ulje
So
Biber
Mješavina začina
Crvena mljevena paprika
Lovorov list
Peršun list
Paradajz pelat/ajvar
Priprema:
Meso izrezati na kockice, crveni luk na sitno. U dubokoj posudi, na vrelom ulju propržiti luk ,mrkvu, posoliti i pobiberiti. Na laganoj vatri sve dinstati pa dodati meso na kockice. Dodati ajvar ili pelat i crvenu papriku i lovorov list. Dinstati sve zajedno 10 minuta. Kad se tečnost iz sastojaka i mesa reducirala, dodatli tople vode da prekrije sastojke i poklopiti posudu. Povremeno miješati uz dodatak vode dok meso ne omekša i potpuno se skuha.
Ukoliko žurite skuhati ručak, onda sve ovo možete raditi u pretis loncu, gdje je vrijeme kuhanja znatno smanjeno. Dovoljno je 25 minuta kuhanja.
Na kraju meso posuti peršunom.
Pročitajte više: Recept: Carigradska torta
Pratite nas na Facebook akter.ba – Recept: Kako napraviti sitni ćevap