Danas je godišnjica smrti princeze Diane: Omiljena sramežljiva princeza bila je i prava ikona stila

Danas se obilježava 24. godišnjica od tragične smrti princeze Diane.

Lady Di tragično je stradala 1997. godine u saobraćajnoj nesreći. Dogodilo se to godinu dana nakon vrlo burnog razvoda od princa Charlesa koji je finaliziran 28. novembra 1996. Vjenčali su se 29. jula 1981. 

S princom Charlesom Dianu je upoznala njezina starija sestra, koja je jedno vrijeme izlazila s njim. Vjenčanje iz bajke prenosile su 74 TV stanice širom svijeta, a mladu je gledalo preko 750 miliona ljudi. Ceremoniji u katedrali svetog Pavla u Londonu prisustvovalo je 2.650 gostiju. Engleska je tada dobila buduću kraljicu.

Nakon razvoda tada 36-godišnja princeza prihvatila je poziv na ljetovanje na jugu Francuske s obitelji egipatskog milionera Mohammeda Al Fayeda, vlasnika poznate robne kuće Harrods. Tada je upoznala njegova sina Emada i s njim ušla u vezu.

U noći 31. augusta 1997. poginula je u automobilističkoj nesreći u Parizu. Mahnito je bježala od napornih paparazza koji su se pod svaku cijenu željeli infiltrirati u njezin 'novi' život.

Posljednjih nekoliko godina njihov je brak bio prilično turbulentan, a jedan od razloga rastave je bila Charlesova ljubavnica Camilla Parker Bowls, o čemu je Diana 1995. progovorila u intervjuu na BBC-ju u emisiji Panorama. Diana je, još dok njezin brak s Charlesom, nije bio okončan, ali je par živio razdvojeno, ljubovala s čak nekoliko muškaraca, a jedan je bio s njom u automobilu te kobne kolovoške noći.

Odjeknulo je u medijima, pa samo pola sata nakon smrti pojavile su se različite teorije zavrjere, između ostalog i ona da su je ubili agenti MI6. Ostala je zapamćena kao dobri anđeo, po svom humanitarnom radu, a osim toga i istančanom stilu. I danas se pamte i u medijima objavljuju njene modne kombinacije.

Poznata je njena mala crna haljina u kombinaciji sa bisernom ogrlicom.

Lady Di je pratila trendove, ali je i postavljala svoje.

Od milja su je zvali "Kraljica srca". Sve oko sebe je obasipala ljubavlju.

Više od dvadeset godina nakon te tragične nesreće oglasio se vatrogasni zapovjednik koji je među zadnjima koji je Dianu vidio živu. Xavier Gourmelon za Daily Mail je otkrio da je Diana, kada je stigao na mjesto nesreće, još uvijek razgovarala i kretala se.

"Govorila je na engleskom i rekla: 'O, Bože, što se dogodilo?'. Mogao sam to razumjeti, pa sam je pokušao smiriti. Držao sam je za ruku", rekao je Gourmelon koji tada nije znao da razgovara s britanskom princezom.

Princeza Diana, Dodi Al-Fayed, tjelohranitelj Trevor Rees Jones i vozač Henri Paul u liftu hotela Ritz u Parizu, samo sat vremena od tragične nesreće.

Pročitaj više: Kako se princeza Diana planirala preseliti u Ameriku s Harryjem i Williamom

Pratite nas na Facebook akter.ba -Danas je godišnjica smrti princeze Diane: Omiljena sramežljiva princeza bila je i prava ikona stila

Diane

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori