Da li ste znali: Postoji više vrsta nosoroga

Da li ste znali. postoji više vrsta nosoroga
Foto: momsecret.net

Iako žive samo na dva kontinenta, postoji više vrsta nosoroga, tačnije pet, od kojih se tri nalaze u južnoj Aziji, a dve žive u Africi. U pitanju su crni, beli, indijski, javanski i sumatranski nosorog.

Značajno obilježje nosoroga su rogovi koje imaju na nosu. Ovisno o vrsti, imaju jedan ili dva roga, ali su nađeni i neki fosilni nosorozi koji nisu imali rog. Prednji rog raste iz nosne kosti, dok se stražnji (ako postoji) nadovezuje na prednji dio lubanje. Iako je vrlo čvrst, ovaj rog nije od koštane tvari, nego je od aglutiniranog keratina To je vrsta proteina koji se nalazi i u dlakama. U nekim istočnoazijskim kulturama postoji uvjerenje, da smrvljeni rog nosoroga ima ljekovita svojstva. To je razlog za ubijanje nosoroga i uzimanje njihovih rogova.

Nosorozi imaju masivno tijelo i kratke, debele noge. Svaka noga ima tri prsta koji svaki završava širokim kopitom. Koža mu je debela i siva ili smeđa. Kod azijskih vrsta koža na početku vrata i nogu je jako naborana, tako da životinja izgleda kao da je oklopljena. Nosorozi imaju vrlo loš vid. Taj nedostatak nadoknađuju izvrsnim njuhom i jako dobrim sluhom. Mužjaci nemaju mošnje a testisi su im smješteni unutar tijela.

Pročitaj više: Da li ste znali: Žirafa može da čisti svoje uši jezikom koji je dugačak 53 centimetra

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori