Da li će BIH izgubiti status covid “sigurne zemlje” na EU listi?

Foto: EPA

Evropska unija (EU) će najvjerovatnije i Bosni i Hercegovini ukinuti status COVID-19 "sigurne države", saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora.

Kako tvrde izvori, u srijedu 22. septembra će ambasadori država članica EU glasati za novi prijedlog liste sigurnih zemalja koje je izradila predsjedavajuća Slovenija. Na toj listi osim BiH, neće biti ni Moldavije.

Bosna i Hercegovina je posljednja država regije kojoj se ukida status “sigurne zemlje” zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Ako se izglasa prijedlog Slovenije, to znači da građani BiH neće moći putovati u države EU bez važnog razloga.

COVID-19 ‘sigurne države’ su one koje u poslednjih 14 dana bilježe maksimalno 75 pozitivnih slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika.

Ranije u toku mjeseca EU je ukinula status “sigurne zemlje” svim ostalim državama regiona.

EU na svake dvije sedmice ažurira listu koje države se mogu smatrati sigurnim u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj zemlji pojedinačno.

Restrikcije za putovanja za državljane takozvanih trećih zemalja je EU uvela na proljeće 2020. godine prilikom izbijanja pandemije COVID-19 u cilju smanjenja širenja zaraze.

Pročitajte više: Bosna i Hercegovina na crvenoj listi Njemačke i Austrije

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori