Čudesni vrt u Dubaiju: Pogledajte kako izgleda (VIDEO)

Dubai

Čudesni vrt Dubai
Foto: Facebook

Čudesni vrt je vrt koji je podignut početkom 2000-ih i čija je prva faza završena za oko dva mjeseca, i otvoren je u februaru 2013. Sastojalo se od niza objekata koji zauzimaju površinu od 6400 kvadratnih metara, a koji se sastoje od vertikalnih i horizontalnih vrtova, svaki sa svojim dizajnom.

Druga faza projekta započela je u junu 2013. godine, a završena je nekoliko mjeseci kasnije, u oktobru. U to vrijeme je učinjeno da se površina vrta poveća za 70%, gradeći vrt leptira, trgovine, cvjetni sat i džamije. Uz to je izgrađeno višespratno parkiralište.

Ukupna površina čudotvornog vrta danas iznosi 72 hiljade kvadratnih metara, a ima više od 250 miliona biljaka i više od 50 miliona cvijeća.

U Čudesnom vrtu (Miracle garden) u Dubaiju postoji mnogo različitih vrsta cvijeća, a gdje ima cvijeća ima i leptira.Ti su insekti isti ili ljepši od biljaka koje oprašuju i jedan su od najvažnijih.

Ali postoje mnoge vrste kojima prijeti izumiranje, uglavnom zbog zagađenja i gubitka staništa.

Srećom u Čudesnom vrtu pronašli su mjesto za dobar život, od 2015., godine u kojoj je otvoren Dubai Buterfly Garden. Ovo je prvi zatvoreni vrt leptira na svijetu, u kojem živi više od 1526 autohtonih i egzotičnih jedinki.

Mogli biste reći da je Čudesni vrt koji je mogao biti izvađen iz Disneyeve priče. A još više kada vidimo neke likove rađene sa cvijećem, poput Goofyja, Plutona, Donalda Ducka i njegovih nećaka Hueya, Deweya i Louieja, Mickeyja ili Minnie Mousea.

Čudesni vrt je u području u kojem je nekoliko mjeseci u godini vrlo vruće. To je više, od maja do septembra zatvorena je za javnost, jer nije neobično da se maksimalne temperature dodiruju ili čak prelaze 40 ° C, nešto što otežava uživanje u ljepoti cvijeća koje ga ukrašava. Imajući ovo na umu, lako je pomisliti da svim tim biljkama treba puno vode.

A u Dubaiju nije baš da kiša puno pada. Prema podacima sa web stranice Klimatski podaci, padne samo prosječno 87 mm padavina godišnje.

Ali kada razmišljate o tome da napravite vrt u sušnom ili polusušnom području, ili u onom gdje ima malo kiše i / ili ima dužih suša, morate uspjeti održavati vrt.

To je ono što rade u Miracle Garden-u: Tamo su sive vode grada Dubaija, prethodno filtrirane, navikle vode. Pored toga, navodnjavanje se vrši samo noću, nakon zatvaranja, kako bi se maksimalno iskoristila ta dragocjena i oskudna tečnost. Bez obzira na to, u prosjeku se dnevno koristi 757.082 litara vode.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori