Clubhouse i problemi s prikupljanjem podataka

Uprkos nagloj popularnosti, utvrđeno je da Clubhouse ima nedostatak osnovnih zaštita privatnosti i sigurnosti. Riječ je o novoj društvenoj mreži koja se temelji na glasu. Ljudi širom svijeta se okupljaju kako bi razgovarali, slušali i učili jedni od drugih u stvarnom vremenu. Clubhouse su osnovali Paul Davison i Rohan Seth u martu 2020. godine. Sada ima više od dva miliona korisnika, a procjenjuje se na oko milijardu dolara. Trenutno je društvena mreža dostupna samo putem iOS aplikacije, ali Android verzija je također u izradi.

Clubhouse i problemi s prikupljanjem podataka

Jedno od najvećih problema s Clubhouseom jest činjenica da svako može potencijalno snimiti razgovor i sadržaj prezentovati negdje drugo. Početkom aprila Internetski obzervatorij Stanford (SIO) otkrio je da je korisnik preusmjeravao audio feedove i metapodatke iz više „soba“ na drugo web mjesto. Podaci su se rasipali, što je dovelo do kršenja pravila koja Clubhouse pruža. Korisniku je zabranjen pristup platformi, ali se nisu desile nikakve dodatne zaštitne mjere kako bi se situacija izbjegla u budućnosti.

Problem s podacima desio se sa saznanjem da se jedinstveni ID broj korisnika i ID vhat sobe prenose u otvorenom tekstu. Glavna briga ove kompanije mogao bi biti potencijalni pristup neobrađenim zvukovima na platformi.

Ekipa iz Clubhousa kaže da je "duboko predana zaštiti podataka i privatnosti korisnika". Međutim, glasnogovornik priznaje da je aplikacija "identificirala nekoliko područja na kojima možem dodatno ojačati svoju zaštitu podataka".

Clubhouse snima sav zvuk sve dok svaka osoba ne napusti sobu, što je, kako kaže, iz sigurnosnih razloga. Navode da se privremeno audio snimanje izvodi isključivo u svrhu podrše istragama prilikom nesretnih slučajeva. Ako korisnik prijavi kršenje prava dok je soba aktivna, Clubhouse zadržava zvuk u svrhu istrage incidenta i, navodno, ga briše kada se istraga završi.

Izvor: dw.com

Postoji potencijalna sigurnosna zabrinutost zvog ove prakse.

Budući da audio nije šifriran od kraja do kraja, potencijalno je dostupan. Istovremeno, razgovori se snimaju sve dok je soba zauzeta, tako da vaš mikrofon ostaje aktivan ako se prebacite na drugu aplikaciju, a da zapravo ne napustite sobu. Snimanje se nastavlja i kada je mikrofon prigušen, a aplikacija zadržava sve snimke dok svaka osoba ne napusti sobu.

Prema stručnjacima za zaštitu podataka, Clubhouseu možda nedostaju neke osnovne mjere zaštite privatnosti potrebne za EU-ovu Opštu uredbu o zaštiti podataka (GDPR) . Na primjer, ako želite pozvati prijatelje da koriste aplikaciju, morate se odreći cijelog popisa kontakata. Aplikacija nailazi na razumijevanje budući da je nova, ali kako se njena popularnost brzo širi morat će da poradi na pravilima sigurnosti i zaštiti podataka.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)