Mnogo je razloga zašto čišćenje jezika treba da postane svakodnevna rutina

Čišćenje naslaga sa jezika je neophodno, jer se tako uklanjaju bakterije koje stvaraju neprijatan zadah, a i hrana ima bolji ukus.

Ritual samopomoći poznat kao čišćenje jezika smatra se korisnim ritaulom oralne higijene. Koristan je jer strugačem, bilo da je dug, tanak, ravan komad metala ili plastike savijen u obliku slova U, ili specijalno dizajnirano pomagalo za te potrebe, uklanja bakterije, ostatke hrane i mrtve ćelije sa površine jezika.

Tradicionalno se primenjuje ujutro, kako bi se uklonili ostaci nastali preko noći, a zbog ova četiri razloga mogli biste ovaj ritual da dodate u svoju svakodnevnicu.

1. Privremeno poboljšava loš zadah

Loš zadah može negativno da utiče na čovjekov život, vezu i samopoštovanje. Najviše zadaha dolazi zbog bakterija na zadnjem delu jezika, područja do kojeg je teško doći četkicom za zube. Kliničke studije su pokazale da struganje/čišćenje jezika može značajno da smanji količinu ove bakterije, što dovodi do boljeg daha. Struganje ili čišćenje jezika strugačem sakupljaju se naslage sa jezika i jednim potezom uklanjaju iz usta. Jezik može da se čisti i četkicom za zube, ali jedinstveni oblik strugača ipak pomaže da se  ukloni više bakterija po prevlačenju.

2. Poboljšava ukus hrane

Ako ne preduzmete korake za uklanjanje naslaga na jeziku, ukusi mogu vremenom da se blokiraju.  To može dovesti do lažne želje ili nemogućnosti da pokupite određene ukuse iz svoje hrane. Pokazalo se da struganje jezika bolje otkriva, pojačava ukuse i poboljšava ukus hrane.

Foto: dentalofficetina.com

3. Dobar je za zdravlje zuba i desni

U kombinaciji sa četkanjem i zubnim koncem, ova oralna higijenska praksa uklanja bakterije odgovorne za parodontalne probleme, nakupljanje naslaga, propadanje zuba, infekcije desni, što strugač jezika čini dobrim „čuvarem“ opšteg zdravlja zuba i desni.

4. Može da poboljša probavu

Smatra se da je pravilno varenje temelj zdravlja. S obzirom na to da varenje započinje ukusom, uklanjanje naslaga na jeziku čini da čitav probavni proces teče mirnije. Struganje takođe aktivira proizvodnju pljuvačke i tako pomaže proces varenja tokom cijelog dana.

Kako treba strugati jezik

Da biste iskoristili sve koristi ove rutine, jezik bi trebalo čistiti svakodnevno. Ujutro, odmah čima ustanete, operite zube a zatim „očetkajte“ jezik četkicom. Nakon toga uzmite strugač. Stojeći ispred ogledala, ostružite jezik tako što ćete jednostavno držati dva kraja strugača u obje ruke i čistiti jezik. Pokušajte da što dublje zađete u usnu duplju, odnosno da dohvatite sve dijelove jezika, a da vam to ne izazove nelagodu. Snažnim, ali nježnim pritiskom, stružite površinu jezika jednim dugim potezom, od nazad prema napijred. Isperite strugalicu pod vodom. Ponavljajte sve dok ne osjetite da je jezik čist, a to je obično 5 do 10 prevlačenja.

Strugači za jezik nisu skupi i mogu se naći u apotekama i drogerijama. Izaberite strugač od nehrđajućeg čelika ili plastični jer se lakše čiste. Ali, i bočna strana metalne kašike može biti efikasna!

Izvor:eklinika.rs

Pročitaj više: Prečesto tuširanje – evo što se može dogoditi !?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori