Centralna banka Litvanije upozorila ostale banke u zemlji na mogući nestanak struje

STRAH OD INVAZIJE

Litvanija, kao i baltički susjedi Latvija i Estonija, dijeli zajedničku električnu mrežu s Rusijom kojom se upravlja iz Moskve

Centralna banka Litvanije u informaciji upućenoj bankama u toj zemlji preporučila je da se pripreme za moguće isključenje struje i potencijalne cyber napade. Sve zbog prijetnje da se napetost između Rusije i Ukrajine pretvori u vojni sukob. Navodilo se u dokumentu, a potvrđuju i dva nezavisna izvora, prenosi Reuters.

Rusija je prebacila preko 100.000 vojnika u blizinu ukrajinskih granica, što je i u Litvaniji izazvalo strah od invazije.

- Gubitak struje i pristupa internetu jedan je od ekstremnih, ali mogućih scenarija... Navodi Centralna banka Litvanije u pismu finansijskim kompanijama od prošle sedmice u kojem ih upozorava da budu spremne na najteže scenarije.

Litvanija, kao i baltički susjedi Latvija i Estonija, dijeli zajedničku električnu mrežu s Rusijom kojom se upravlja iz Moskve.

- Pojačana geopolitička napetost u regiji dovodi do povećanih prijetnji cyber napadima, uključujući napade na kritičnu informacijsku infrastrukturu... Upozorila je Centralna banka u pismu.

U pismu se ne navode imena mogućih hakera. Litvanska centralna banka nije odgovorila na zahtjev za komentar, navodi Reuters.

Upozorenje dolazi nakon što su regulatori EU generalno rekli bankama da se pripreme za potencijalne ruske cyber napade, a neke finansijske kompanije izvode vježbe sa simuliranim cyber napadima kako bi testirali svoju sposobnost da im se odupru.

Litvanske banke treba da imaju planove za nepredviđene slučajeve za cyber napade kao što su ransomware (hakerski napadi gdje se traži otkupnina) i DDoS napadi, u kojima hakeri pokušavaju da preplave mrežu velikom količinom podatkovnog prometa, navodi se u pismu Litvanske centralne banke.

Izvor: Avaz

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori