Brže i jeftinije: Zavirite u montažne kuće od reciklirane plastike

Budućnost

Startap Azure koristi recikliranu plastiku i pomoću 3D štampača pravi montažne kuće. Lociran u Los Anđelesu, ovaj startap trenutno u svojoj ponudi ima nekoliko modela kuća – od studija do kuće od 85 kvadrata, prenosi Originalmagazine.

Azure tvrdi da su ove 3D montažne kuće od reciklirane plastike i do 30 odsto jeftnije, i čak 70 odsto brže od kuća koje se grade na tradicionalan način.

Zašto ne iskoristimo tone i tone plastičnog otpada i od njega sagradimo domove? Ovo možda na prvi pogled zvuči kao daleka budućnost, ali Azure je dokazao da je moguće, upravo sada.

Prvi model 3D montažne kuće od reciklirane plastike predstavljen je u aprilu. U pitanju je bio model “dvorišni studio”. Trenutno svi modeli kuća mogu da se poruče unaprijed, s obzirom na to da Azure planira da poveća proizvodnju u Kalver Sitiju.

Kada govorimo o 3D štampanim kućama uopšteno, većina i dalje koristi neku vrstu betona za izgradnju. Međutim, startap Azure pokušava to da promijeni, primjenjujući održiv pristup – koristeći plastični otpad koji je ranije bio namijenjen za deponije.

Više od 60 odsto materijala koristi vodootporni plastični polimer koji se često nalazi u plastičnim flašama i ambalaži za hranu. Azure trenutno sarađuje sa tri dobavljača “postindustrijske plastike”, od koje prave građevinski materijal. U budućnosti pak planiraju da koriste PCR plastiku (reciklirane materijale iz PET boca i druge plastike).

Do sada se pokazalo da su štampane 3D kuće održivije i efikasnije od tradicionalnih, kao i da štede vaš novac i vrijeme. Kada su u pitanju montažne kuće od reciklirane plastike, pod i plafon povezani su zakrivljenim zidom, a stakleni zidovi dodatno daju čist i futuristički izgled.

Stambene jedinice kreću se od 16 do 85 kvadratnih metara. U slučaju da odaberete kuću, a ne studio, možete da imate dnevnu sobu, spavaću sobu, kupatilo, pa čak i vešeraj, piše Insider.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)