Brutalni sukobi u Libiji, UN poziva na hitan prekid rata

UBIJENO NAJMANJE 22 OSOBE

Glavni poilitički sukob u Libiji vodi se između vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju sa Abdulhamidom al-Dbeibom na čelu i rivalske frakcije koju predvodi Fati Bašagom, a koju podržava parlament sa sjedištem na istoku zemlje

UN su pozvale na hitno zaustavljanje neprijateljstava u Libiji nakon dana smrtonosnih sukoba između političkih frakcija u glavnom gradu Tripoliju.

Najmanje 23 osobe su poginule, a na desetine je ranjeno tokom borbi, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Tripoliju.

Među poginulima je i mladi komičar Mustafa Baraka, rekao je zvaničnik.

Libija je u haosu od pobune koju je podržao NATO 2011. godine kojom je svrgnut dugogodišnji vladar pukovnik Muamer Gadafi.

Uprkos tome, zemlja je imala relativno miran period u posljednje dvije godine.

U subotu su oružane snage međunarodno priznate vlade pokušale potisnuti konvoj milicije lojalne Fathiju Bašagi, čovjeku kojeg rivalski, istočni parlament priznaje kao premijera.

Bilo je izvještaja o paljbi i eksplozijama iz malokalibarskog oružja u nekoliko područja glavnog grada. Crni dim se mogao vidjeti kako se diže po gradu.

Službe hitne pomoći saopštile su da je pogođeno više bolnica. Ljudi su takođe evakuisani iz područja oko borbi.

Misija UN-a u Libiji saopštila je da su borbe uključivale "neselektivno srednje i teško granatiranje naselja naseljenih civilima" i pozvala na hitan prekid vatre.

Zemlja bogata naftom nekada je imala jedan od najviših životnih standarda u Africi, sa besplatnom zdravstvenom zaštitom i besplatnim obrazovanjem.

Ali stabilnost koja je dovela do njegovog prosperiteta je narušena i Tripoli je viđao česte borbe između rivalskih snaga od 2011. godine.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori