Britanska ministrica vanjskih poslova: Zabrinuti smo zbog onog što radi Dodik

Elizabeth Truss

Elizabeth Truss
Foto: EPA -EFE

Britanska ministrica vanjskih poslova Elizabeth Truss je izjavila da je Velika Britanija veoma zabrinuta zbog onog što radi Milorad Dodik, kao i zbog ruskog utjecaja.

Ovo je izjavila na konferenciji think tank organizacije Chatham House odgovarajući na pitanje novinarke utjecajnog lista Economist šta Velika Britanija želi postići nedavnom odlukom da visokorangirani pripadnik britanske vojske i bivši predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a Stuart Peach bude britanski specijalni izaslanik za Zapadni Balkan.

Truss je napomenula da je, kako je navela, ekstremno zabrinuta zbog onog što se dešava na Zapadnom Balkanu. Napomenula je da je prošle sedmice u Londonu razgovarala s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Posebno se osvrnula na djelovanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, kao i na ruski utjecaj u ovom dijelu svijeta.

"Veoma smo zabrinuti zbog onog što radi Dodik, kao i zbog ruskog utjecaja", naglasila je Truss.

Govoreći o ruskom utjecaju napomenula je šta se dešava u Ukrajini te kakve probleme Bjelorusija stvara Poljskoj.

"Vidimo negativne aktivnosti na Balkanu. Zbog toga moramo biti snažni s NATO-om. S evropskim saveznicima moramo odgovoriti na ove izazove", zaključila je britanska ministrica vanjskih poslova.

Podsjećamo, Truss se prošle sedmice susrela i ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković (SDA).

Pročitajte više: Escobar: Dodik se okreće Rusiji kako bi zaštitio svoj novac, čak ni sankcije ne mogu pomoći ako…

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori