Braathen osvaja slalom u Adelbodenu (SUI)

Skijanje - muškarci

Norvežanin Lucas Braathen (NOR) ostvario je svoju petu pobjedu u Svjetskom kupu u karijeri.

Nedostatak snijega učinio je uvijek opasnu stazu Chuenisbargli još izazovnijom ovog vikenda. Sam Braaten je jučer bio žrtva, DNFing u veleslalomu.

Ali on je u nedjelju pobijedio u oba slaloma, kombinujući svoje prepoznatljive dinamične okrete sa smirenijim, proračunatijim pristupom.

Norvežanin je pobijedio svog najboljeg prijatelja i saigrača Atlea Liea McGratha (NOR) koji je osvojio drugo mjesto (+0,71), dok je Linus Strasser (GER) bio treći u današnjoj utrci (+0,92).

„Jučer je bio težak dan, pa da bih mogao da se vratim pobjedom u legendarnom Adelbodenu, riječi ne mogu opisati koliko sam ponosan,“ rekao je pobjednik.

“Nadrealno je, atmosfera koju stvaraju ovdje. To je ono o čemu sanjam. Taj trenutak koji moram da podjelim pred 30.000 ludih nevjerovatnih švajcarskih navijača, to je trenutak koji nikada neću zaboraviti”, dodao je.

Lucas Braathen prvo mjesto

Rezultat stavlja Braathena na prvo mjesto u poretku slalomskih bodova. Njegov ključni rival, Henrik Kristoffersen (NOR), završio je na 37. mjestu u prvoj vožnji nakon velike greške i nije stigao do obračuna.  

Druga vožnja je takođe bila podmukla, sa stazom koja se sve više isjekla, ali Braathen, koji se nedavno mučio sa DNF-ovima nakon što je možda previše gurao, izračunao je svoje okrete ovdje do savršenstva.

MCGRATHAtle Lie - drugo mjesto
Linus Strasser - treće mjesto

22-godišnji Braaten već ima najbolju sezonu u karijeri. Takođe je osvojio GS titulu u Alta Badiji i slalom u Val d'Isereu.

Pobjednici slalom Adelboden

Ovo je bila njegova treća slalomska pobjeda u Svjetskom kupu u karijeri; trijumfovao je i u Wengenu u januaru 2022.

On je najmlađi pobjednik slaloma u Adelbodenu od kada je Kristoffersen oborio rekord 2017.

Slalom za muškarce nastavlja se sljedeće nedjelje u Wengenu. 

Pročitajte povezane vijesti: Norvežanin Lucas Braaten slavi vodstvo u Alta Badiji

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori