Šta Bono Vox znači za Sarajevo: Irac koji je pokušavao zaustaviti rat u BiH

Bono je ljubav prema Bosni i Hercegovini prvi put dokazao 17. jula 1993., kada se iz Bolonje javio putem satelitskog linka

Sarajlije su u euforiji nakon što je potvrđeno da veliki čovjek i umjetnik Bono Voks (Vox) dolazi na crveni tepih 27. Sarajevo Film Festivala.

Veza između grupe U2 i Sarajeva postoji već odranije, i to iz 1993. godine, kada je ova grupa bila na ZooTV turneji i kada su pokušavali skrenuti pažnju na rat u Bosni i Hercegovini.

Bono je ljubav prema Bosni i Hercegovini prvi put dokazao 17. jula 1993., kada se iz Bolonje javio putem satelitskog linka. Četiri godine kasnije s članovima svoje grupe stigao je u Sarajevo.

Svakako treba napomenuti i njihovu pjesmu ''Miss Sarajevo'', posvećenu Ineli Nogić, a koja je objavljena u novembru 1995. godine. Bono Voks ima pasoš Bosne i Hercegovine i dokazani je prijatelj naše države koji je skrenuo pažnju svjetske javnosti na rat u BiH.

Republika Irska je priznala nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine 7. aprila 1992. na samim počecima rata u našoj zemlji.

Treba spomenuti da je 1997. godine održan spektakularni koncert legendarne irske grupe U2, pred više od 50.000 posjetilaca na stadionu Koševo, pod vedrim nebom.

Nastupili su oni tada u sklopu svoje turneje "PopMart", kada su izdali svoj album "Pop", a za glavni grad BiH to je bila magična noć i bio je centar svijeta. Kao predgrupa nastupili su sarajevski bendovi "Sikter" i "Protest".

Prije 24 godine održan je spektakl grupe U2, a "Sikter" je tom prilikom izveo himnu "Jedna si jedina".

Bono Voks je na taj način održao obećanje koje je dao za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu da će svirati u Sarajevu.

IZVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori