Stručnjaci pozivaju trudnice na vakcinaciju jer COVID-19 drastično povećava rizik od smrti i prijevremenog poroda

Trudnice s COVID-19 imaju daleko veće stope neželjenih ishoda poroda u usporedbi sa zdravim trudnicama.


Istraživanje je obuhvatilo 869.079 žena koje su rodile tijekom protekle godine.


CDC potiče trudnice da dobiju cjepivo, što nije povezano s poznatim sigurnosnim rizicima.

Više od godinu dana liječnici i istraživači primijetili su kako trudnoća povećava rizik od komplikacija uzrokovanih COVID-19. No, studija ovog mjeseca pokazala je koliko bolest može biti opasna za trudnice i njihove buduće bebe.

Studija, objavljena u JAMA Network Open, proučavala je 869.079 žena koje su rodile u gotovo 500 američkih medicinskih centara između 1. ožujka 2020. i 28. veljače 2021. godine.

Znanstvenici su otkrili da je 18.715 pacijenata koji su imali COVID-19 imalo pet puta veću vjerojatnost da budu primljeni na intenzivnu njegu, više od 14 puta vjerojatnije da će im trebati intubacija ili mehanička ventilacija, te više od 15 puta vjerojatnije da će umrijeti.

Žene s COVID-19 također su imale oko 40% veću vjerojatnost da će roditi prije vremena.

Koautorica studije dr. Jennifer Jolley, izvanredna profesorica na odjelu OB/GYN Medicinskog centra UCI-a, rekla je za LA Times da se statistika slaže s onim što kliničari vide na terenu.

Rekla je da želi da njeni trudni pacijenti "dobiju cjepivo što je prije moguće, za njihovo zdravlje i za zdravlje njihove obitelji".
Dosadašnja istraživanja pokazala su veće stope intenzivnog liječenja i smrtnost među trudnicama s COVID-19

Istraživanje - najveće do sada koje koristi jednu bazu podataka za prikupljanje podataka o porodu s COVID -19 - podupire prošle nalaze koji pokazuju zašto se trudnice smatraju ranjivom populacijom, osobito manjinama i osobama s oslabljenim imunitetom.

U ovoj studiji, crne i latinoameričke žene, kao i one s pretilošću, anemijom i plućnom arterijom, bile su nesrazmjerno pogođene bolešću i njezinim negativnim ishodima.

U siječanjskom je izvješću objavljeno da je 0,14% trudnica umrlo od COVID-19, u usporedbi s 0,005% trudnica bez bolesti. Globalna meta-analiza iz rujna 2020. također je otkrila veće stope prijema na intenzivnu njegu i ventilacije među trudnicama pozitivnim na COVID-19 u usporedbi s pacijentima koji nisu trudni s COVID-19.

Analiza CDC-a u studenom 2020. koja je uzimala u obzir podatke oko 400.000 adolescenata i žena sa simptomatskim COVID-19 pokazala je da je trudnicama gotovo četiri puta vjerojatnije da će trebati ventilaciju i dvostruko vjerojatnije da će umrijeti od trudnica sa COVID-19 iste dobi.

Moguće je da su kliničari oprezniji u odnosu na trudnice s COVID-19, što doprinosi većoj stopi prijema na intenzivnu njegu, pa čak i prijevremenog poroda, jer mogu izazvati mame rano ako se to čini sigurnijim od toga da ih izbace iz trudnoće dok su bolesne.
Nalazi naglašavaju "hitnu" potrebu za cijepljenjem u trudnoći

Izvješće je objavljeno u trenutku kada su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti premjestili svoju preporuku cijepljenja protiv COVID-19 tijekom trudnoće s neutralne na ohrabrenu. Od tog dana, samo je 23% trudnih Amerikanaca primilo injekciju.

Tri sigurnosna sustava za nadzor pokazala su da, za razliku od virusa, cjepivo nije povezano s povećanjem štetnih ishoda trudnoće poput pobačaja, prijevremenog poroda ili smrti. Osim toga, Delta je zaraznija od izvornog soja COVID -a i može biti opasnija za sve zaražene, uključujući i trudnice.

'' Cjepiva su sigurna i učinkovita, a nikad nije bilo hitnije povećati cijepljenje jer se suočavamo s visoko prenosivom varijantom Delta i vidimo ozbiljne ishode od COVID-19 među necijepljenim trudnicama '', rekla je 11. kolovoza direktorica CDC-a Rochelle Walensky. izjava.

PROČITAJTE VIŠE: Moderna kaže da je njena vakcina protiv Covida ima “snažan” imunološki odgovor na delta soj

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori