1/2 kg bob
• 8 pilećih krilaca (750g)
• 100 g suhog mesa
• 1/2 dl maslinovog ulja
• 1/2 dl biljnog ulja
• 2 supene kašike vegete
• 1/2 male kašikice grubo drobljenog bibera
• 200 g krompira
• 150 g mrkve
• 200 g crvenog luka
• 1 manja mesnata crvena paprika
• 2-3 režnja bijelog luka
• 2 velike kašike lista komorača
• 2 velike kašike lista peršuna
Prije pripreme variva od boba sa povrćem i piletinom, prelijte bob vrućom vodom.
Poklopite i ostavite da se ohladi.
Tekućinu spremite na stranu, a bob oslobodite opne, tako da svaki bob malo zarežete i istisnite srce boba van. Još ukusnije je ako ljušture od boba prokuhate i ocjedite, te tekućinu od kuhanja iskoristite kasnije za podljevanje.
Varivo od boba sa piletinom i povrćem spremamo na sljedeći način:
Na mješavini suncokretovog i maslinovog ulja poržite suho meso.
Dodajte crveni luk i prodinstajte, dodajte na kockice narezanu papriku i mrkvu. Promješajte.
Primješajte sjeckani bijeli luk te začinite vegetom i biberom. Ponovno dobro promješajte.
Pilećim krilcima razdvojite batke od ostatka te ih dodajte luku, mrkvi i paprici. Prodinstajte desetak minuta.
Zalijte sa tekućinom kojom ste prelili bob, toliko da sve bude prekriveno. Pirjajte odklopljneo uz povremeno mješanje 10 minuta.
U složenac od boba sada dodajte krumpir narezan na kockice te kuhajte (u ovisnosti jer krumpir mladii ili stari) daljnjih 10-15 minuta.
Na kraju dodajte oljušteni bob i ako je potrebno dodajte tekućine te na laganoj vatri kuhajte 15 minuta.
Na kraju u bob sa piletinom i povrćem dodajte sjeckani peršun i list komorača.
Složenac od boba sa povrćem i piletinom ostavite 15 minuta poklopljen te servirajte dok je još topao.
Napomena: kuhate li bob zajedno sa opnom, stavite ga u varivo na početku kuhanja. Kuhani bob je brašnaste teksture, pa ga treba biti oprezan da se ne prekuha jer bi se mogao pretvoriti u pire.
Više recepata: Miris Kuhinje
Pročitaj više: Obične ćuftete kao posebno jelo: Uživajte!