Blizu Ukrajine oborene četiri ruske letjelice

NA TERITORIJI RUSIJE

Dva ruska borbena zrakoplova i dva vojna helikoptera oboreni danas u blizini ukrajinske granice, što bi bio spektakularan uspjeh Kijeva ako se potvrdi, piše Reuters. Kommersant je objavio na svojoj internetskoj stranici da su lovac-bombarder Su-34, lovac Su-35 i dva helikoptera Mi-8 činili jurišnu skupinu i da su oboreni gotovo istovremeno u zasjedi u regiji Brjansk na granici s Ukrajinom.

Prema preliminarnim podacima, lovci su trebali izvršiti raketni i bombaški napad na ciljeve u regiji Černihiv u Ukrajini, a helikopteri su bili tu da im pruže podršku, među ostalim da pokupe posade zrakoplova ako budu srušeni.

Ruska državna novinska agencija TASS objavila je da se ruski ratni zrakoplov Su-34 srušio u toj regiji, ali nije navela uzrok. TASS je također citirao dužnosnika hitne službe koji je rekao da je požar u motoru helikoptera uzrokovao pad u blizini Klincija, koji je oko 40 kilometara udaljen od granice. Nije spominjao Su-35 niti drugi helikopter.

Međutim, video objavljen na ruskom proratnom Telegram kanalu Vojenij Osvedomitelj, koji ima oko pola milijuna pratitelja, prikazuje eksploziju helikoptera visoko na nebu, koji zatim pada prema zemlji.

U komentarima uz video, koji Reuters nije mogao odmah provjeriti, navodi se da je na snimci Mi-8 oboren projektilom. Druge snimke koje je objavio kanal prikazuju olupinu na poljoprivrednom polju.

Kommersant nije pružio dokaze za svoje izvješće da su četiri letjelice oborene, ali istu tvrdnju iznijelo je i nekoliko vrlo praćenih proratnih vojnih blogera. Moskovsko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom. Kommersant je objavio da su sve četiri posade poginule.

Nije bilo službenog odgovora Ukrajine, koja obično odbija komentirati izvješća o napadima unutar Rusije.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti