Biolog objasnio zašto bebe noću neprestano PLAČU

Da li ova teorija ima smisla?

1_0KdeZRRMHelruQBu3Hz6bQ
Foto: Medium

Bebe plaču, i to je potpuno normalno. Međutim, neke bebe neprestano plaču noću. I to koliko god glasno mogu!

Evolucijski biolog Dejvid Hejg, sa američkog Univerziteta Harvard nedavno je iznio važnu hipotezu. Upravo ovo će mladim roditeljima pomoći da shvate zbog čega njihovo dijete usred noći gorko plače, a pritom nije gladno. Naučnik tvrdi da beba nesvjesno želi da spriječi majčinu ovulaciju i potencijalno začeće brata ili sestre. Pritom, noćnim hranjenjem, odnosno dojenjem bebe, produžuju fazu majčinog neplodnog perioda koji uslijedi nakon porođaja. Sve ovo je potvrdio biolog Hejg u listu Evolution, Medicine and Public Health.

Noćna buđenja su češća tokom druge polovine prve godine bebinog života, ali i tokom perioda njegovog dojenja. Iako zvuči pomalo neuverljivo, za ovakav zaključak postoji logična pretpostavka, tvrdi Hejg. Dodao je da je takvo ponašanje djeteta evolucijski uslovljeno.

Naime, u periodima koja su nekada bila česta i tokom kojih su vladali glad ili zarazne bolesti, izgledi beba da prežive su bili veći ukoliko su razmaci između rođenja djece bili veći. Na majčinu iscrpljenost može da se gleda kao na sastavni dio djetetove “strategije” da produži vrijeme do sljedećeg porođaja.

Izvor: objektiv.rs

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori