Ove biljke će otjerati insekte iz vašeg stana

Ove biljke će otjerati insekte iz vašeg stana
Foto: Pixabay

Mnogi od nas uživaju u septembru i smjeni godišnjih doba, ali ovo je doba godine u kojem paukovi intenzivno ulaze u naš dom.

U ljetnjim mjesecima oni vole da budu napolju, ali kad se vrijeme promjeni i zahladni oni odmah ulaze unutra, gdje im je toplije. Ako tražite načine da ih držite podalje, ove biljke idealne su u borbi protiv paukova.

Evi Lejn, stručnjak za vrtlarstvo u Primroseu, istakla je da većina biljaka koje pauci mrze imaju jake mirise koji njima smetaju, ali nama mirišu savršeno.

“Osim preventivnih mjera unutar kuće, trebali biste čistiti dvorište – gomile lišća ili nekakve mase koja su potencijalno skrovište za paukove. U vrijeme parenja oni traže skrovišta, tako da im je svaka gomila dobrodošla”, objašnjava Evi.

1. Nana

Paukovi ne vole nanu. A kako biste ih se riješili ne morate po kući imati bezbroj biljki nane. Nije loše imati ovu biljku u teglama u kući, jer osim što će otjerati dosadne insekte, uvijek ćete imati pokoji grančicu za svježi čaj pri ruci.

Takođe možete staviti nekoliko listova nane u vodu u bocu s raspršivačem i poprskajte ulazne tačke vašeg doma.

2. Bosiljak

Ne samo da je bosiljak koristan pri kuvanju, već je i koristan za tjeranje insekata kao što su komarci, mravi, mušice i pauci.

Stručnjaci iz Primrosea kažu da bosiljak voli da dobija direktnu sunčevu svjetlost četiri do pet sati dnevno, pa je odlično mjesto za njih kraj prozora.

3. Ruzmarin

Komarci, muve i određene vrste moljaca ne podnose miris ruzmarina pa ga svakako držite u stanu. Osim toga, tako će vam uvijek biti pri ruci ako vam zatreba kao dodatak nekom jelu od mesa.

4. Lavanda

Osim što njen miris umiruje i opušta, odličan je za tjeranje komaraca, paukova i drugih insekta. Držite je blizu prozora.

5. Hrizantema

Ova predivna biljka je fantastična jer je ne vole ni mravi, ni bubašvabe, paukovi, stenice, krpelji i gmizavi insekti koji vole da borave u kupatilu, a najčešće izlaze noću.

6. Eukaliptus

Eukaliptus je još jedna biljka koja dobro funkcioniše kad se njegove grančice okale po vašoj kući. S obzirom da je praktičan i ima mnoge blagodeti, u posljednje vrijeme ga mnogi okače u kupatilu gde se njegov miris miješa s parom.

7. Neven

Mnogi vrtlari dobro znaju da ova biljka čini čuda u odbijanju insekata. Komarci mrze njegov miris, ali i zečevi. Ali važno je napomenuti da miris nevena obožavaju puževi, piše Metro, a prenosi 24sata.

Pročitajte više: Ove kućne biljke su OPASNE za kućne ljubimce

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori