BiH: Sindikalna potrošačka korpa u septembru 2.852 KM

Ekonomija

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec septembar 2022. godine iznosi 2.852,37 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec juli 2022. iznosila je 1.122,00 KM, što je posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku. Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 543,00 KM.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 39,34 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 17,99 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi): prehrana (43,68 posto), stanovanje i komunalne usluge (12,77 posto), higijena i održavanje zdravlja (7,86 posto), obrazovanje i kultura (9,82 posto) odjeća i obuća (14,72 posto), prevoz (4,84 posto) i održavanje domaćinstva (6,31 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Pročitajte više: Za mjesec dana potrošačka korpa poskupjela za više od 80 maraka

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)