Bh. dijaspora, u čak 30 zemalja obilježila 30 godina nezavisnosti (VIDEO)

Koordinacioni odbor “The World for Bosnia and Herzegovina” za globalno obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. marta i prvi put i Dana zahvalnosti 6. marta 2022. godine donio je odluku o održavanju skupova podrške BiH u velikom broju gradova širom svijeta.

Ova martovska okupljanja imaju još jedan povod, a to je ukazati na aktualnu političku i sigurnosnu krizu u BiH, sve ratobornije napade na suverenitet, cjelovitost, ustavni i pravni poredak države BiH.

Kako se danas osjećaju i šta proživljavaju Ukrajinci, znaju dobro oni koji su to doživjeli na vlastitoj koži.

Znaju i izbjeglice iz BIH koje su u agresiji nad BiH bili primorani napustiti svoja ognjišta i započeti život daleko od domovine.

Svjesni kojom cijenom je plaćena nezavisnost države, danas je širom svijeta, u organizaciji Koordinacionog odbora “The World for Bosnia and Herzegovina”, bh. dijaspora, u čak 30 zemalja obilježila 30 godina nezavisnosti.

Gosti emisije Hayat TV-a bili su Satko Mujagić organizator obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Briselu i Anisa Medenhodžić, predstavnica Saveza udruženja građana iz BiH u Norveškoj.

Kazali su da je bilo dosta mirovnih poruka. Imali su i Dan zahvalnosti, pa su počastili prijatelje u Nizozemskoj, kolege i komšije.

Imali su dodjelu plaketa sa imenovanjem ‘Prijatelj Bosne i Hercegovine’. U Den Haagu je tu plaketu dobilo pet osoba. Bitna osoba kojoj je uručena ta plaketa bio je ljekar, oficir Geri Krejmer, koji je tu nagradu dobio od kolege Nijaza Pilava. Zajednički su spašavali živote u Srebrenici, a to se malo zna, kako u Nizozemskoj tako i u Bosni i Hercegovini.

Kada je u pitanju obilježavanje Dana nezavisnosti u Norveškoj, Anisa Medenhodžić je kazala kako su slične poruke poslate i iz Skandinavije.

Pogledajte kako je to bilo u jednom od njemačkih gradova: Dusseldorf, pokrajina Rajna Vestfalija...

Pročitajte više: Zabrinutost zbog prijetnje državnom suverenitetu i integritetu BiH: “Minut do 12”

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori