Gradonačelnica Sarajeva: Benjamina Karić

Javnosti je od ranije poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH

Ovo je biografija nove gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić
Nova gradonačelnica je od ranije poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava

Benjamina Karić (rođena Londrc) je nova gradonačelnica Sarajeva, a to je postala na svoj 30. rođendan. Osim što je mlada, ona je i obrazovana žena, a politički je aktivna od punoljetstva.

Rođena je 1991. godine u Sarajevu, gdje je i zavšila osnovno, srednje i visokoškolsko obrazovanje. Od svoje 18. godine je članica SDP-a, a od 2019. je i potpredsjednica ove partije.

Benjiamina je diplomirala historiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu je magistrirala radom "Pravni položaj Jevrejske zajednice u BiH od 1918. do 1945. godine.

Javnosti je od ranije poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava, a svoju tezu je odbranila na Pravnom fakultetu u Zenici.

Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od studentice-demonstratorice, asistentice, više asistentice i docentice. Tečno govori engleski i njemački jezik. Autorica je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda s latinskog jezika, a učestvovala je i na brojnim konferencijama.

Benjamina je dobitnica i niza priznanja, a Univerzitet u Sarajevu joj je dodijelio srebrenu značku za postignuti uspjeh tokom studija.

Uzimajući u obzir to da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti Karić se izjašnjava kao Ostali.

Pročitaj više: Sarajevo: Vijećnici danas biraju Benjaminu Karić za gradonačelnicu

Izvor: Klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori