Američki glumac Ben Stiler opisao kako mu je bilo u Ukrajini: Šokantno je kada tako nešto niste dosad vidjeli

BEN

A onda kako se sve više približavate Kijevu, počinjete viđati blokade na cestama i uništenje, rekao je Stiler

Američki glumac Ben Stiler (Stiller) u razgovoru za emisiju BBC Breakfast izjavio je da je bio jako dirnut onim što je vidio u Ukrajini, zemlji koja je od februara izložena ruskim napadima, i svjedočanstvima koja je čuo od Ukrajinaca.

Zvijezda filma "Zoolander", ambasador Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice, u ponedjeljak je posjetio Ukrajinu povodom Svjetskog dana izbjeglica

- Bilo je vrlo dirljivo slušati te stvarno srceparajuće priče - kazao je Stiler koji je posjetio Irpin, predgrađe Kijeva, pogođeno na početku ruske invazije.

Stiler je ispričao kako je u ponedjeljak razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim nakon što je proveo vrijeme s preživjelima koji žive u okupiranim naseljima regije Kijev.

Američki glumac i reditelj je rekao da nikad dosad nije ušao u "područje koje je u sukobu" prije svoje posjete Ukrajini.

- To je stvarno čudno, jer kada se vozite na zapad zemlje, ne osjećate sukob, osim policijskog sata noću, kad postaje vrlo tiho i pomalo jezivo. A onda kako se sve više približavate Kijevu, počinjete viđati blokade na cestama i uništenje, što je stvarno šokantno kada tako nešto niste vidjeli izbliza - rekao je Stiler i dodao:

- Gledajući koliko su fizički uništene te četvrti, koje su zaista ogromne, bilo je nemoguće ne biti dirnut.

Stiler se sastao s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim kojem je rekao:

- Ovo je velika čast za mene. Vi ste moj heroj.

Stiler je kao ambasador UN-a do sada posjetio Libanon, Jordan i Gvatemalu.

- Rad koji obavljaju UNHCR i druge nevladine organizacije je ključan. Ovaj je rat ostavio 12 miliona ljudi bez doma i čak da se rat okonča, problemi koje je on stvorio trajat će godinama - zaključio je.

IZVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori