Kraljica kolača: Sarajevska baklava

Sarajevska baklava
Baklava za posebne prilike

Smatra se da baklava ima porijeklo iz Armenije, ali zbog mnogobrojnih varijacija, postoje pretpostavke i da potiče iz Arabije, kao i iz Grčke.

Baklava se u Bosni i Hercegovini tradicionalno smatra kolačem za posebne praznike, te je Bošnjaci pripremaju za Bajram, dok je Hrvati, u dijelovima srednje Bosne, Posavine i Slavonije, pripremaju za Božić.

Recept za ovu baklavu dobili smo od gospođe Rapke, koji je ona naslijedila od svoje svekrve. Kako kaže, ovakav način spremanja baklave je poznat kao sarajevska baklava.

Jufke za baklavu razvija sama i izuzetno su tanke, a zaposlene domaćice koje nemaju vremena ili nisu vješte u razvijanju, mogu koristiti gotove.

Na tržištu je mnogo proizvođača jufki, pa bi trebalo odabrati onog koji pravi tanje jufke.

Sastojci:

  • 1 kg oraha
  • 1 kg putera (500g za tirit i 500g za premazivanje jufki)
  • 6 žumanaca (za tirit)
  • 2 čitava jajeta (za tirit)
  • fildžan ulja (za tirit)
  • 1 kg brašna

Priprema tirta - mrvica

Brašno prosijati u tepsiju, pa preko brašna narendati hladan puter. Lijepo dlanovima utrljati sve dok se puter utopi u brasno. Dodati fildžan ulja da tirit ne bi bio pjeskovit. U većoj posudi izmiksati jaja i polako ravnomjerno dodavati u brašno.

Nježno utrljati dlanovima jaja i puter u brašno da ne bi ostale velike grudvice. Postupak raditi sve dok ne potrošite sastojke. Na kraju sve lijepo izjednačiti, razbiti grudvice. Trebate dobiti zrnastu strukturu. Ovako pripremljen tirit ostaviti da se prosuši na otvorenom 4-5 sati. Podjeliti ga na dva dijela (u jednom dijelu neka bude malo više).

Tirit

Baklava:

Rastopiti puter i pripremiti četkicu za premazivanje

U veliki podmazan pleh, redati jufke i to na sljedeći način:

ako su jufke tanke poput Rapkinih, onda redate 9 jufki, s tim da svaku premažete rastopljenim puterom, preko devete jufke posuti dio tirita (onog većeg dijela) i ravnomjerno rasporediti. Sloj tirita treba da bude debljine blizu 1cm.

Preko tirita redati 6 jufki, obavezno se svaka mora premazati rastopljenim puterom.

Preko šeste jufke posuti mljevene orahe (1 kg). Preko sloja oraha redati ponovo 6 jufki, i ponovo svaku mastimo. Preko šeste jufke posuti drugi do tirita i ravnomjerno rasporediti. Nakon toga, redamo ponovo 9 jufki i ujedno je proces slaganja gotov. Izrezati baklavu na jednake rombove prije pečenja. Važno je paziti da baklavice budu precizno i uredno izrezane.

Peći na laganoj temperaturi dok se ivice ne počnu odvajati od rubova tepsije. Baklava treba da ostane zlatno žućkasta. Nipošto ne smije poprimiti smeđu boju. Zbog toga se i polako peče. Iznimno je važno da ona ima ovu lijepu boju.

Foto: akter.ba

Agda:

6 zdjelica šećera

4 zdjelice vode

Naša domaćica je kao mjernu jedinicu koristila zdjele za kompot.

Kada u šećer uspete vodu, mješajte sve vrijeme dok voda ne prokuha, kako biste spriječili da šećer potamni i agda dobije tamnu boju. Agda mora biti bistra. Kad je prokuhalo, ostaviti da kuha još 5 min i skinuti sa šporeta.

Baklavu koju smo predhodno ispekli i ohladili do neke blage temperature, polako zaliti vrelom agdom.

Poklopiti samo 5-7 minuta kako bismo spriječili da se gornja jufka uvrne, što bi pokvarilo njen besprijekoran izgled.

Napomena: Ukoliko koristite gotove jufke, onda smanjite broj dok i h slažete. Npr. umjesto devet stavite šest.

Za više recepata zapratite kanal: Miris Kuhinje

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori