Ukrajina: NATO će odgovoriti ako Rusija upotrebi hemijsko oružje, upozorava Bajden

Ukoliko se desi

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će NATO "odgovoriti" ako Rusija upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini.

Predsjednik - koji je u Evropi radi razgovora sa saveznicima - nije precizirao šta bi to moglo značiti.

Njegovi komentari došli su na dan bez presedana vanrednih samita u Briselu , gdje su zapadni lideri pokazali ujedinjeni front protiv ruske invazije.

Gospodin Bajden u petak putuje u Poljsku gdje je više od dva miliona Ukrajinaca pobjeglo od borbi.

Upitan da li bi upotreba hemijskog oružja od strane ruskog Vladimira Putina izazvala vojni odgovor NATO-a. Bajden je odgovorio da će to "izazvati odgovor u naturi".

"Odgovorili bismo ako ga koristi. Priroda odgovora zavisila bi od prirode upotrebe", rekao je.

Zapadne zemlje upozorile su da bi Rusija mogla da se sprema da upotrebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini , jer njena invazija na zemlju ulazi u petu nedelju.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da bi bilo "katastrofalno" da Putin koristi hemijsko oružje. Dok je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg jasno stavio do znanja da bi to rezultiralo teškim posljedicama.

Bijela kuća je formirala tim za nacionalnu sigurnost kako bi ispitao kako bi SAD i saveznici trebali reagirati ako Rusija pokrene hemijski napad. Ali nema sugestije da bi NATO odgovorio upotrebom hemijskog oružja, kaže urednica BBC-ja Sarah Smith.

Biden je ranije naglasio da SAD i NATO neće slati trupe u Ukrajinu zbog straha od direktnog vojnog sukoba s Rusijom.

Predsjednik je govorio nakon hitnog sastanka čelnika NATO-a na kojem se raspravljalo o tome kako odgovoriti na moguću upotrebu oružja za masovno uništenje, kao i na vojnu pomoć Ukrajini i oštrije sankcije Moskvi.

"Najvažnija stvar je da ostanemo ujedinjeni", rekao je predsjednik nakon samita.

Očekuje se da će gospodin Bajden objaviti veliki dogovor sa EU o tečnom prirodnom gasu. U pokušaju da smanji oslanjanje Evrope na rusku energiju.

Sporazumom bi Washington do kraja godine obezbijedio EU najmanje 15 milijardi dodatnih kubnih metara goriva.

Četiri nove borbene grupe NATO-a se raspoređuju u Mađarsku, Slovačku, Rumuniju i Bugarsku.

Predsjednik je također rekao da će podržati pozive za izbacivanje Rusije iz grupe G20 bogatih nacija. Ali on je rekao da će to zavisiti od stavova drugih članova.

Nakon sastanka sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u Briselu u petak ujutro, Biden će se uputiti u Poljsku. Predsjednik će otputovati u grad Rzeszow, blizu granice sa Ukrajinom, gdje će se sastati sa ukrajinskim izbjeglicama.

Gospodin Bajden je najavio da će SAD primiti do 100.000 Ukrajinaca i obezbijediti dodatnih milijardu dolara (756 miliona funti) u hrani, lijekovima, vodi i drugim zalihama.

Više od 3,6 miliona izbjeglica pobjeglo je iz Ukrajine od početka invazije , uključujući više od 2,1 milion u Poljsku.

Gospodin Bajden će također posjetiti američke trupe koje su tamo nedavno raspoređene.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori