Autoportret Fride Kahlo mogao bi “otići” za rekordnih 30 miliona dolara

Autoportret Fride Kahlo mogao bi "otići" za rekordnih 30 miliona dolara
FOTO: Sotheby's

Autoportret Fride Kahlo, latinoameričke umjetnice, mogao bi postaviti rekord na aukciji koja će biti održana ove godine u New Yorku.

Autoportret "Diego i ja" procijenjen je na više od 30 miliona dolara, što je daleko iznad rekorda od osam miliona dolara koji je Kahloino djelo postavilo 2016. godine, navodi se u izjavi aukcijske kuće Sotheby's.

Ironično, to bi također oborilo rekord od 9,8 miliona dolara koji je postavilo Kahloinog muža i koje je bilo inspiracija za njenu sliku, Diego Rivera, 2019.

Umjetnica je autoportret završila 1949. godine, pet godina prije smrti. "Diego i ja" je i posljednji Fridin autoportret.

Kahlo je upoznala Riveru kada ga je zamolila da kritizira njen rad, a usponi i padovi njihove burne veze postali su ključni predmet njene umjetnosti.

- Frida Kahlo globalna je ikona moderne umjetnosti čije je djelo omiljeno u cijelom svijetu - kazala je, između ostalog, Anna di Stasi iz Sothebyja.

Djelo "Diego i ja" (Diego y yo) bit će dostupno javnosti u Hong Kongu od 7. do 11. oktobra, a u Londonu od 22. do 25. oktobra. Zatim će se vratiti u New York na izložbu prije novembarske prodaje, piše CNN.

Pročitajte više: U ulici Paromlinska na Dolac Malti možete pronaći mural koji je oslikao Maid Redžić Mide!

Pratite nas na Facebook akter.ba -Autoportret Fride Kahlo mogao bi "otići" za rekordnih 30 miliona dolara

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori