Automobili na vodonik (H2), uskoro ili ne?? : Automobil nosi ime Apricable

Automobili na vodonik (H2), uskoro ili ne?
Foto: automotosvijet.com/

Pogon na vodonik, što je već problematično, prvenstveno radi problema skladištenja vodonika, a iza projekta stoji start-up Viritech. Automobil nosi ime Apricable.

Vodonik (H2), neko kaže i hidrogen, je najlakši gas u univerzumu, ali i najrasprostranjenija materija i čak 75 posto univerzuma predstavlja vodonik.

Ime u stvari dolazi od riječi "Apricus" što bi u interpretaciji sa latinskog značilo kao "dodir Sunca", pa i da se ne zna kakav je pogon dalo bi se zaključiti da iza stoji vodonik, ili hidrogen, kako vam draže.

Vodonik je uskladišten u rezervoar od grafena, što bi trebalo nešto da znači, a evo ja odgovorno tvrdim da ne znači, a napravit će svega 25 automobila. Početak proizvodnje je zakazan za 2023. godinu. Da Bog da! Iza ovoga slijedi i jako kratak članak o problemima smještaja vodonika, pored onoga da je to najjednostavniji gas u univerzumu, i da se ne može zadržati ni u kakvoj posudi. Čisto da se dobije slika o tome kakvi su to problemi sa skladištenjem, da bude jasnije. automobili-vodonik-problemi-najave-istina

Cijena bi bila preko 2,5 miliona maraka, a najveća snaga je preko 1.000 KS. Ista kompanija razvija i kamion, nazvali su ga Jovian.

Viritech Apricable

Pročitaj više: Zbog nedostatka čipova, ove će godine s trake sići 3,9 miliona automobila manje

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori