“Autoceste FBiH” sutra potpisuju ugovor: Kreće gradnja brze ceste Lašva – Nević Polje

Autoceste

Trakavica u vezi s izgradnjom jedne od važnijih dionica prema srednjoj Bosni traje već 15 godina

Predstavnici kompanije "Autoceste FBiH" sutra će u Mostaru potpisati ugovor za izgradnju prve dionice brze ceste Lašva - Travnik - Jajce. Od Poslovne zone Vitez do Nević Polja.

Ugovor za početak radova, na koje se čeka više od 15 godina, potpisat će Elmedin Voloder, direktor "Autocesta FBiH", i Mario Bevanda, predstavnik firme "Hering" Široki Brijeg.

Dvije petlje

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 74,9 miliona KM, s uračunatim PDV-om, a rok za završetak izgradnje je 20 mjeseci.

Izgradnja dijela brze ceste Lašva - Nević Polje, gdje su predviđene i petlje Vitez - izlaz iz poslovne zone i Nević Polje, finansira se namjenskim sredstvima iz budžeta Vlade FBiH.

- Izgradnja prve dionice brze ceste Lašva - Travnik - Jajce počinje zahvaljujući političkoj odluci. Stabilnoj ekonomiji i zakonskim i urbanističkim preduvjetima koji nisu postojali tokom prethodnih 15 godina te upornosti i odlučnosti nove Uprave “Autocesta” da se ubrzaju svi procesi koji će dovesti do gradnje cestovne infrastrukture na prostoru cijele FBiH - rečeno je za „Avaz“ iz „Autocesta FBiH“.

Cilj izgradnje ove dionice jeste povezati zapadnu BiH, odnosno Bihać, Cazin i Veliku Kladušu, preko Ključa, Jajca. A s centralnim dijelom na Koridoru 5C i dalje s istočnom Bosnom i Hercegovinom te susjednim državama Srbijom i Crnom Gorom.

Skratiti putovanje

Brza cesta Lašva - Travnik - Jajce će značajno poboljšati kvalitet života bh. građana jer će skratiti vrijeme putovanja i poboljšati sigurnost svih učesnika u prometu. S obzirom na to da se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u BiH.

Dužina sekcije ceste Lašva - Nević Polje je 4,8 kilometara, a na ovoj sekciji gradit će se četiri mosta i jedan vijadukt. U sklopu izgradnje ove dionice brze ceste predviđena je i regulacija rijeke Lašve na mjestima gdje je u koliziji s trupom ceste.

Ukupno pet dionica

Izgradnja ove brze ceste u dužini od 24,3 kilometra podijeljena je na pet dionica (LOT-ova): Lašva - Kaonik, Kaonik - Selište, Selište - Vitez (petlja Vitez - ulaz u poslovnu zonu). Poslovna zona Vitez (petlja Vitez - ulaz u poslovnu zonu - petlja Vitez - izlaz iz poslovne zone) i petlja Vitez (izlaz iz poslovne zone) - petlja Nević Polje.

IZVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori