Granični prijelaz Maljevac opet otvoren za kamione, riješen problem tranzita s Hrvatskom

Kilometarska kolona teretnih vozila na Graničnom prijelazu Izačić
Kilometarska kolona teretnih vozila na Graničnom prijelazu Izačić

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković objavila je na Twitteru da je, prema informacijama koje ima, prevaziđen problem u vezi s teretnim tranzitom za privrednike iz Unsko-sanskog kantona kroz Hrvatsku.

"Dva dana smo u kontaktima s hrvatskim vlastima, ministrom Grlić-Radmanom, a uključen je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Prema informacijama koje imamo, problem u vezi s teretnim tranzitom iz USK je prevaziđen. Pratit ćemo stanje i dalje te raditi na trajnoj pomoći bh. privredi", poručila je Turković.

Da je GP Maljevac danas od 15:30 sati otvoren za teretna vozila teža od 7,5 tona i duža od 14 metara potvrđeno je za Klix.ba i iz Granične policije BiH.

Nešto ranije ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović je nakon današnje sjednice Vijeća ministara kazao da su u stalnom kontaktu s hrvatskim vlastima. Kako bi se riješio problem prekategorizacije pet graničnih prijelaza.

Najavio je da će "za sat-dva pokušati riješiti da Hrvatska ne zaustavlja kamione na pet bh. granica".

Podsjetimo, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske je donijelo pravilnik. Kojim se preko graničnih prijelaza Gornji Brgat, Maljevac, Strmica, Vinjani Gornji i Gunja zabranjuje prolazak teretnih vozila preko 7,5 tona ili 14 metara.

To je izazvalo negodovanje zbog potencijalnog utjecaja na protok robe. Nakon sjednice Vijeća ministara BiH resorni ministar Mitrović je kazao da je odluka donesena jednostrano te da BiH nije bila obaviještena. Samim tim nisu mogli na vrijeme ni reagovati, da ne dođe do obustave prometa.

Privrednici su ranije poručili da su Pravilnikom najdirektnije pogođeni privrednici iz USK. A posebno s područja Velike Kladuše, Cazina, Bužima i Bosanske Krupe. Oni koriste GP Maljevac za izvoz u zemlje Evropske unije.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori