Pogledajte trenutak kada cunami pogađa otočnu državu Tongu koja je sada odsječena od svijeta

Trenutak udara

Strahovit cunami, izazvan erupcijom vulkana kod otočne države Tonga. Ostavio je ovu zemlju od stotinjak hiljada stanovnika u potpunosti odsječenu od ostatka svijeta.

Podvodni vulkan kod Tonge eruptirao je u subotu, izazvavši cunamijske valove od 1,2 metra. Izdate su naredbe za evakuaciju na obalama Tonge, kao i nekoliko južnopacifičkih otoka, gdje se na snimkama na društvenim mrežama vide valovi koji se obrušavaju u obalne kuće.

To su bile zadnje informacije prije nego što su internet i telefonske linije prekinute oko 18:40 sati po lokalnom vremenu, ostavljajući 105.000 stanovnika na otocima praktički bez ikakvog kontakta sa vanjskim svijetom.

Zasad nema službenih izvještaja o povrijeđenim ili smrtnim slučajevima u Tongi, iako su komunikacije ograničene i kontakt nije uspostavljen s obalnim područjima izvan glavnog grada Nuku'alofe, rekla je premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern na konferenciji za novinare održanoj danas.

Tonga se 2.383 kilometra sjeveroistočno od Novog Zelanda.

Satelitske slike zabilježile su erupciju vulkana u subotu dok je eksplozija odnijela oblake dima u zrak i oko 12 milja iznad razine mora. Nebo nad Tongom zamračio je pepeo.

Napomena: Iz teksta je izbrisan video koji je navodno prikazivao udar cunamija na Tongi. Kako navodi Reutersov tim za provjeru činjenica u analizi objavljenoj 17.1.2022, videosnimak je zapravo iz Indonezije, a najranije objavljeni pronašli su na YouTube kanalu Membayant TV od 6.12.2021. godine.

Dakle, videosnimak ne prikazuje cunami koji je nastao kao posljedica erupcije vulkana u Tongi, već plimne valove u Indoneziji. Videosnimak je objavljen mjesec prije erupcije vulkana.

Ispravka je izvršena nakon analize Raskrinkavanje.ba.

izvor: Klix

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori