U Turskoj se obilježava 19. maj, Dan sjećanja na Ataturka i praznik omladine i sporta

Dan sjećanja na Kemala Ataturka
19. maj - Dan sjećanja na Kemala Ataturka

Mustafa Kemal Ataturk je na današnji dan 1919. godine započeo borbu za nezavisnost svog naroda, te postavio temelje moderne Turske

U Turskoj se danas obilježava 19. maj, Dan omladine i sporta, što je ujedno i Dan sjećanja na prvog predsjednika moderne Turske Mustafu Kemala Ataturka, javlja Anadolu Agency (AA).

Planirane manifestacije se održavaju u skladu s preporukama u vezi s pandemijom COVID-19, a ministar omladine i sporta Mehmet Muharrem Kasapoglu predvodit će delegaciju na polaganju vijenca u Anitkabiru, mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka u Ankari.

Poruku u povodu ovog praznika uputili su brojni zvaničnici Turske, a tokom dana se očekuje i obraćanje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Inače, 19. maja 1919. godine Mustafa Kemal Ataturk je započeo borbu za nezavisnost svog naroda, te postavio temelje današnje Turske. Zbog toga je 19. maj izuzetno važan u toj zemlji.

Dan omladine i sporta obilježava se raznim manifestacijama u Republici Turskoj, kao i u drugim državama svijeta u kojima živi turska dijaspora.

Pročitaj više: Turska: Najveći proizvođač smokvi na svijetu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori