Turska: Najveći proizvođač smokvi na svijetu

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, toploj klimi i plodnom zemljištu, Turska je poznata i po uzgoju drugih vrsta kvalitetnog i ukusnog voća.

Turska najveći proizvođač smokvi
Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, toploj klimi i plodnom zemljištu, Turska je poznata i po uzgoju drugih vrsta kvalitetnog i ukusnog voća.

Znate li da je Turska najveći proizvođač smokvi na svijetu?

Turska podmiruje više od 70 posto svjetske potražnje za smokvama.

Optimalni ekološki uslovi u pogledu uzgoja najveći su u Egejskoj regiji. Prema podacima Turskog zavoda za statistiku u Turskoj ukupno ima 10,7 miliona stabala smokvi. Sa ovih stabala količina ubranih svježih smokvi varira između 205 i 300 hiljada tona godišnje.

Smokva uspijeva u predjelima gdje su sjeveroistočni vjetrovi u ravnoteži sa jugozapadnim, što je rijetka klimatska kombinacija, ali su turski gradovi Izmir i Tire upravo najpogodnije područje za uzgoj ove voćke.    

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae).

Priprema smokvi za tržište

Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo prije pšenice i ječma i time predstavlja prvi primjer organizovane poljoprivredne proizvodnje.

Porijeklo smokve  je iz Male Azije, između istočne Turske i sjeverne Indije. Životni vijek stabla kreće se od 50 do 70 godina.

Smokva

Zahvaljujući  povoljnom geografskom položaju, toploj klimi i plodnom zemljištu, Turska je poznata i po uzgoju drugih vrsta kvalitetnog i ukusnog  voća. Voće iz ove zemlje distribuira se i prodaje širom svijeta.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori