Angela Merkel podržava odluku o neprijemu Ukrajine u NATO

BIVŠA NJEMAČKA KANCELARKA

Zelenski je naveo da je na Samitu NATO-a 2008. Ukrajini obećano članstvo, ali da je potom učinjen korak unazad da se izbjegnu problemi sa Rusijom

Nekadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da i dalje smatra da je ispravna bila odluka iz 2008. Godine o neprijemu Ukrajine u NATO, saopćeno je iz njenog ureda, a prenosi Bild.

Iz njenog ureda je saopćeno da Merkel i dalje podržava odluke usvojene na Samitu lidera NATO-a koji je 2008. Godine održan u Bukureštu. Ističe se da Merkel podržava sve napore koji se provode u pravcu što bržeg zaustavljanja rata kojeg je Rusija pokrenula u Ukrajini.

- Naspram zvjerstava koja su postala vidljiva u Buči i drugdje u Ukrajini. Bivša kancelarka u potpunosti podržava sve napore njemačke vlade i međunarodne zajednice da stane na stranu Ukrajine i okonča barbarstvo i rat Rusije protiv Ukrajine - poručeno je iz ureda bivše njemačke kancelarke.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Zelensky) u jučerašnjem video obraćanju pozvao je Merkel i nekadašnjeg francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozija da posjete Buču i tamo se uvjere do čega je dovela politika 14-godišnjih ustupaka Rusija. 

Ukrajinski predsjednik je naveo da je na Samitu NATO-a 2008. Ukrajini obećano članstvo, ali da je potom učinjen korak unazad da se izbjegnu problemi sa Rusijom.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori