Amra Džeko nova ambasadorica Nestlé Zdravo! projekta

Amra Džeko nova ambasadorica Nestlé Zdravo! projekta
"Veliko mi je zadovoljstvo biti dio ovako uspješnog projekta"

Od početnih osam škola i 550 učenika, do danas je na nacionalnom nivou obuhvaćeno 20.000 učenika i 9.000 roditelja. Kroz Zdravo! projekat, prvenstveno se edukuju osnovnoškolci, roditelji i nastavnici o važnosti pravilne prehrane i redovite fizičke aktivnosti.

Dodatno uključuje i praktičnu podršku u vidu recepata, savjeta za kuhanje i dnevnika prehrane koji podupiru zdrav način života. Veliku ulogu u implementaciji projekta imaju nastavnici tjelesnog i zdravstvenog odgoja koji, nakon pripreme od strane stručnjaka nutricionista, svoja znanja prenose učenicima.

Do sada je u implementaciju projekta uloženo više od pola miliona KM. Važnost projekta prepoznali su i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, te Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

"Zdravo! projekat već deset godina doprinosi odgoju zdravijih generacija u Bosni i Hercegovini. Ove godine cilj nam je edukacijom u školama dotaknuti 3.000 učenika te njih 2.000 kroz sport.

Osim u školama, ključno je o ovim temama snažnije osvijestiti širu javnost.

Amra Džeko s nama dijeli viziju o važnosti stvaranja zdravih navika od najranije dobi. Radujemo se zajedničkoj saradnji i brojnim aktivnostima s naglaskom na veću interakciju roditelja i djece kod kuće te održivost i brigu za okoliš“, izjavila je Irena Kurtanjek, voditeljica korporativnih komunikacija kompanije Nestlé za Sloveniju, Hrvatsku i BiH.

Amra Džeko, proslavljena bosanskohercegovačka manekenka, poznata je i kao dugogodišnja humanitarka, ali najznačajniju životnu ulogu ima kao majka svoje 4 djece, tri kćerke i jednog sina: Sofia, Una, Dani i Dalia.

Kroz aktivnosti u sklopu Zdravo! projekta, Amra će, pored svojih iskustava kao roditelj, sa javnosti podijeliti i svoju strast prema redovnoj i pravilnoj fizičkoj aktivnosti, koje se, zajedno sa suprugom Edinom, trudi da prenese i na djecu.

"Veliko mi je zadovoljstvo biti dio ovako uspješnog projekta, koji, ne samo da pomaže djeci, koja su u njegovom fokusu, nego i nama kao roditeljima. Kao roditelj, uvijek se trudim da slušam potrebe svoje djece i da ih stavljam na prvo mjesto, pa tako i kada su u pitanju njihove prehrambene, ali i sportske navike.

Svjesna sam da djeca od malena usvajaju navike koje će im vrijediti za cijeli život i zato želim da one budu što pozitivnije.

Kao ambasadorica Zdravo! projekta, imam priliku potaknuti, inspirirati roditelje na zabavne i kreativne načine provođenja vremena sa djecom. Sigurna sam da ću i ja mnogo toga dodatno naučiti putem", poručila je Amra Džeko.

Saradnja s Amrom započinje zabavnim digitalnim konkursom "Zdravo kuhaj!'' na njenom Instagram profilu, koji će trajati do 25. aprila 2021. godine.

U sklopu njega će se prikupljati zanimljivi i zdravi recepti svih zainteresiranih da "zavrnu rukave" u kuhinji, pogotovo u društvu svoje djece, a oni najbolji će biti objavljeni u Nestlé digitalnoj kuharici. Pored toga, nova Nestlé Zdravo! ambasadorica će svoju podršku projektu pružiti i kroz ovogodišnje aktivnosti za Međunarodni dan kuhara, ali i obilježavanje desetog rođendana projekta, sa našim do sad poznatim "majstorima zanata" u kuhinji. Na taj način će oni djeci, ali i roditeljima, približiti lakoću kuhanja sa zdravim namirnicama na zabavne i edukativne načine.

Podršku projektu su do sada pružili i uspješni bh. sportisti Amel Tuka, Nebojša Golić i Amel Mekić. Projekat je u toku realizacije prepoznao i mlade talente, poput Nikolije Stanivuković, koja je karijeru počela u projektnom Zdravo! Kupu, a danas je uspješna bh. reprezentativka. Pored nje, svoje su početke unutar Zdravo! sportskih takmičenja imali i drugi, danas poznati reprezentativci – Lamija Pašalić, te Kanita Bilić i Borislav Dragoljević. Obzirom da se zdrave životne navike grade i van škole, projekat je širio svoje saradnje sa utjecajnim pojedincima koji dijele iste vrijednosti, pa je tako u protekloj godini nastala i saradnja s poznatim bh. kuharima, Miranom Karićem i Danirom Šabić, koji su kroz praktične primjere ukazali na neke od ključnih prednosti kuhanja s djecom.

Nestlé zajedno sa partnerom Atletskim savezom BiH ovime pokazuju svoju predanost i snažnu podršku lokalnoj zajednici kada je riječ o odgoju zdravijih generacija.

Izvor: Klix.ba

Pročitaj više: Edin Džeko za 35. rođendan uputio vrijednu donaciju Omladinskoj školi FK Željezničar

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)