Amira Perteši: Šta ženu čini privlačnom?

„Danas nam je učiteljica rekla da prava ljepota dolazi iznutra, a da vanjština nije toliko bitna!“ – rekao je sin ocu u filmu „Lažljivac“ u kojem glavnu ulogu igra Jim Carrey.

„Da, to kažu samo oni što ni na što ne lice!“ – odgovara otac.

Film je kultna komedija i smijali smo se tada svakoj sceni pa i toj!

U pubertetu rastete, uz taj rast vrlo često rastu i kompleksi. Velike uši, veliki nos, krive noge, mršava, debela, nezadovoljna, čangrizava, nesigurna. To je u tom periodu ok, jer nam tada svijest o pravim vrijednostima još nije razvijena, kao i mnogi drugi osjećaji.

Vremenom, svaki put kada bi me neko oduševio, primjećivala sam da je ustvari taj fizički izgled možda najmanji razlog mog oduševljenja. Scena iz filma je tada bila na zadatku nasmijati nas, ali kroz život ima zadatak prosvijetliti nas. Iako bavljenje modnim dizajnom podrazumijeva fokus upravo na vanjski izgled i na vanjsku ljepotu, moja potreba i za jednom i za drugom ljepotom je ista i smatram da je vanjska, ukoliko je sama, skoro uvijek prazna i mračna bez svijetla koje je mora podržati iznutra.

Instagram ili društvene mreže i medijski projekti su iskrivili poglede djevojčicama koje su već sa dvadeset godina toliko izoperisane da su ti zahvati kojima je cilj dovesti dijelove tijela do savršenstva učinili da te mlade žene izgledaju savršeno neinteligentno i primitivno, prečesto vulgarno i prosto.

Površnost se u naše živote uvlači prilično hinjavo. Plasira se upakovana u najljepše kutije kako bi stvorila imidž važnosti. Vrlo teško se oduprijeti svijetu oko sebe koji ne gleda u smjeru u kojem gledate vi.

Teško i iz razloga jer je taj svijet prilično uporan i nametljiv. Tom psihologijom stvaraju sliku izgleda koja bi trebala postati normalan i prihvatljiv trend.

Kažite slobodno NE i budite još uporniji i tvrdoglaviji. Na ženi postoje mnoge druge stvari koje su privlačne, a da nisu usko povezane sa veličinom grudi i usana. U vašoj ličnosti, harizmi i vašem samopouzdanju može biti više seksipila nego to možete i zamisliti, samo toga morate biti ili postati svjesni.

Estetska hirurgija u dozi i svrsi da koriguje neke deformacije ili velike komplekse je uvijek prihvatljiva. Male korekcije uljepšavanja i osvježenja takođe. Štaviše, jako sam sretna da postoje određeni tretmani koje sami sebi u kući ne možemo priuštiti. Njega kože, tjelovježba, zdrava ishrana, zdrave misli, meditacija i organizovana svakodnevnica nam takođe može pomoći da izgledamo njegovano i prije nego se predoziramo hijaluronskim filerima, trebamo se predozirati vodom i redovnim snom.

CHRISTY TURLINGTON, CINDY CRAWFORD, LINDA EVANGELISTA, NAOMI CAMPBELL, TATJANA PATITZ, VOGUE GREAT BRITAIN, NEW YORK, USA, 1989

U međuvremenu pročitati neko korisno štivo, odnosno, mnogo čitati. Ne odustajati od lijepih manira i pristojnosti, dostojanstva i ponašanja u kojem poštujete i sebe i ostale. Koliko god živjeli i u eri površnih odnosa, veza bez obaveza - u ljubavi je bio i ostao spas, kao i sva ljepota ovoga svijeta, a ona je i ono svijetlo koje iz nas sija iznutra i ne postoji živo biće koje će na nju do kraja ostati imuno.

Sijajte i iznutra, kazala je učiteljica!

Autor: Amira Perteši - akter.ba - Šta ženu čini privlačnom?

Pročitajte više: Amira Perteši: Trend i ja na vi!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori