Američki dječak sa sindromom nečešljane kose postao je Instagram hit

Zanimljivo

Američki dječak sa sindromom nečešljane kose postao je Instagram hit
Locklan Uzorci ispred porodične kuće u Roswellu, Georgia. Korisnici društvenih mreža dali su podršku Locklanu. Fotografija: ljubaznošću Katelyn Samples

Prošlog ljeta, Katelyn Samples je na Instagramu objavila sliku svog najmlađeg sina, Locklan Samples. Tada joj je stranac poslao poruku. Pitao je da li je njenom tada 10-mjesečnom sinu dijagnosticiran sindrom nečešljane kose.

33-godišnja majka iz Roswella, Džordžija , bila je zabrinuta.

"U početku vidite 'sindrom' i pitate se, 'O moj Bože', kao, da li nešto nije u redu sa mojom bebom? Da li ga boli ili tako nešto?” rekla je za ABC Good Morning America.

Uzorci su počeli da pretražuju na Google-u i pozvali su njegovog pedijatra. Doktor joj je rekao da nikada nisu čuli za sindrom, ali ju je uputio pedijatrijskom dermatologu u Emory Healthcare, u Atlanti.

Tamo je Locklanu dijagnosticiran sindrom nečešljave kose, ili UHS.

Rijedak genetski poremećaj dlake, UHS, karakterizira neuređena srebrnoplava kosa ili kosa boje slame. Kosa koja se izdvaja od vlasišta ne može se češljati ravno. Sindrom se obično javlja kod djece između tri i 12 godina.

“Kada pogledate pod mikroskopom, možete vidjeti da umjesto dlačica koje su u obliku cilindra... kosa je zapravo više trokutastog oblika”, rekla je dr Carol Cheng, pedijatrijski dermatolog u UCLA Health, za ABC.

“Unutar trougla, postoje [ovi] mali žljebovi koji idu gore-dolje duž duge ose dlake, tako da je to čini zaista nečešljavom.”

Naučnici znaju za samo oko 100 slučajeva, a prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje trenutno ne postoji definitivno liječenje. Međutim, stanje se obično poboljšava ili povlači samo od sebe kada pubertet počne.

Samples je rekao da kosa njenog sina ima „nabore“ u sebi, dodajući : „Lako se može spojiti. Vrlo je lomljiv… Može se zapetljati i moram biti oprezan. To bi bio primjer vremena kada bih ga zapravo oprao jer mu vrlo rijetko perem kosu. Samo ne mora biti. Zaista se ne masti.”

U svom početnom istraživanju, Samples je primijetila da su informacije oskudne. Međutim, ubrzo je pronašla Facebook grupu stvorenu isključivo za one sa iskustvom u UHS-u. Grupa razmjenjuje informacije o frizurama, proizvodima i njezi. Oglas

„To je bilo od velike pomoći... bilo je utješno“, rekao je Samples za Washington Post.

Jedini mogući simptom koji je Locklan iskusio je "izuzetno osjetljiva koža", rekao je Samples, dodajući da su drugi roditelji u Facebook grupi to primijetili kod svoje djece. Ponekad, rekla je, djeca sa UHS-om se mogu pregrijati.

Nakon Locklanove dijagnoze, Samples je poslušala savjet svog supruga i pokrenula @uncombable_locks , Instagram nalog sa slikama Locklana i njegove kose.

Sedam mjeseci kasnije, korisnici su dali podršku Locklanu.

Jedan je napisao : „Ja ga mnogo volim!!! Voleo bih da vidim svu drugu djecu na zajedničkoj slici koja imaju UHS.”

Drugi korisnik je napisao : „Sviđa mi se njegov gornji dio s dlakama i cipal pozadi. Hoćemo li samo reći da je rokerski šik?”

Samples opisuje pažnju kao „ispunjenu radošću i izuzetno ljubaznu“. Ljudi ponekad traže da se slikaju sa Locklanom, rekla je, dodajući da joj ne smeta "sve dok je beba sretna".(The Guardian)

Locklan se igra sa svojom mamom Katelyn. Fotografija: ljubaznošću Katelyn Samples

Pročitajte više: Britanska firma debitovala s biciklom za osobe s patuljastim rastom

Američki dječak sa sindromom nečešljane kose postao je Instagram hit

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori