Amanpour Ukrajinu uporedila s braniteljima Sarajeva: Nisu pali, a ništa nisu dobili od Zapada

Amanpour

Christiane Amanpour
Christianne Amanpour (Screenshot: CNN)

CNN-ova reporterka Christiane Amanpour, koja je iz Sarajeva izvještavala tokom rata u našoj zemlji, govorila je jučer u programu ove televizijske kuće o agresiji Rusije na Ukrajinu i šansama Ukrajinaca da zaustave napredovanje ruske vojske.

Amanpour se u jednom dijelu razgovora osvrnula na brojčanu i oružanu nadmoć ruske vojske, usporedivši tu situaciju s agresijom na Bosnu i Hercegovinu.

Na tvrdnju novinara da su Ukrajinci brojčano i oružano nadjačani i pitanje je "da li možda precjenjujemo njihovu mogućnost da zadrže ruske snage u napredovanju", Amanpour je odgovorila da je svjedočila da je to moguće.

"Svjedočila sam ovome u Sarajevu 90-ih. Svi su otpisali Sarajevo. Bili su brojčano i oružano nadjačani. Čak su imali UN-ov embargo na oružje. Vezali su im ruke iza leđa. Dok su srpskim separatistima oružje dostavljali Srbija i Rusija i svi ostali koji su ih podržavali. Uprkos svemu tome, Sarajevo nije palo, a ništa nije dobilo od Zapada", kazala je Amanpour.

Na kraju je ustvrdila da je sve bilo do "onoga što je u srcu ljudi i onoga što su u stanju uraditi".

Pročitajte više: Ukrajina: Ruske trupe preuzimaju kontrolu nad ključnim gradom Hersonom – gradonačelnik

Pratite nas na Facebook akter.ba - Amanpour Ukrajinu uporedila s braniteljima Sarajeva: Nisu pali, a ništa nisu dobili od Zapada

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori