Alpsko skijanje: Olimpijski turnir pomjeren je za nedjelju zbog vjetra

Alpsko skijanje: Olimpijski turnir pomjeren je za nedjelju zbog vjetra
Foto: screenshot

Posljednja trka alpskog skijanja na Olimpijskim igrama u Pekingu pomjerena je sa subote na nedjelju zbog prejakog vjetra. Zbog toga je Mikaela Shiffrin čekala da dobije posljednju priliku da kući donese medalju iz Kine.

Udari do oko 40 mph (65 km/h) doveli su do najave dva jednosatna kašnjenja za mješoviti timski paralelni događaj, prije nego što je Međunarodna skijaška federacija na kraju rekla da uopće neće biti moguće održati skijanje u subotu.

Otprilike 75 minuta kasnije, nakon što je skijaški savez organizovao sastanak da bi se razgovaralo o potencijalnom odlaganju događaja. Trka je pomjerena za nedjelju u 9 sati ujutro.

Snijeg je puhao oko subote, a plave i crvene zastave na kapiji vijorile su se duž staze poznate kao Ice River u Nacionalnom centru za alpsko skijanje u zoni Yanqing, oko  90 kilometara sjeverozapadno od centralnog Pekinga.

Vožnja gondolom do mjesta utrke je privremeno pauzirana.

Ovo je bio tek drugi put da je timsko skijanje dio alpskog programa na Zimskim igrama nakon što je debitovao na Olimpijskim igrama u Pyeongchangu 2018.

Skijaši se međusobno suprotstavljaju na paralelnim stazama veleslaloma tokom niza kvalifikacija, a svaku naciju predstavljaju i žene i muškarci.

Samo jedan od 10 sportista koji su osvojili pojedinačno alpsko zlato u Pekingu bio je naveden na spisku timova koji je objavljen u petak: Austrijanac Johannes Strolz. Prošle sedmice je osvojio mušku kombinaciju, a u srijedu je također osvojio srebro u slalomu.

Timski događaj bi bila Šifrinova šesta trka na Igrama u Pekingu. Dvostruki osvajač zlatne medalje na prethodnim Olimpijskim igrama uvršten je u spisak američkih timova koji su se trebali suočiti sa Slovačkom u prvom kolu.

Ostali članovi su bili Paula Moltzan, AJ Hurt, Tommy Ford, River Radamus i Luke Winters.

Shiffrinin rezultat sa prošlih Olimpijskih igara uključuje dva zlata, ali njen najbolji rezultat u pet pojedinačnih takmičenja u Pekingu bilo je deveto mjesto u superveleslalu.

Inače, bila je 18. u spustu i završila sa sljedećim rezultatima oznaku “Nije završila” pored svog imena za tri trke: veleslalom, slalom i alpskoj  kombinaciji.

Sjedinjene Države su osvojile samo jednu od 30 pojedinačnih medalja u Alpineu – srebro Ryana Cochran-Sieglea u superveleslalomu – najniži ukupan broj medalja u zemlji od kada su također osvojile samo jednu na Olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine.

Švicarska je predvodila na tabeli olimpijskih igara Peking 2022 nakon pojedinačnih disciplina sa devet medalja, uključujući rekordnih pet zlata.

Ostale utrke parova prvog kola u timskom takmičenju: Švicarska protiv Kine; Italija protiv Rusije; Norveška protiv Poljske; Francuska protiv Češke; Njemačka protiv Švedske; i Slovenija protiv Kanade.

Bilo je 15 zemalja koje su su se kandidovale u rangu od 16 timova, tako da je prvoplasirana Austrija nje imala protivnika u prvom kolu.

Na olimpijadi prije četiri godine, Švicarska je osvojila zlato u ekipnoj konkurenciji, a Austrija je osvojila srebro, a Norveška bronzu.

Pratite nas na Facebook-u

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori