Blinken: SAD će ponovo otvoriti konzulat u Al-Qudsu

Blinken: SAD će ponovo otvoriti konzulat u Al-Qudsu koji će biti nadležan za odnose s Palestinom
Foto: Issam Rimawi/AA

Američki državni sekretar Antony Blinken u Ramallahu se sastao s predsjednikom Palestine Mahmoudom Abbasom

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je ponovno otvorenje konzulata u Al-Qudsu (Jerusalemu). On će biti nadležan za odnose Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Palestine, javlja Anadolu Agency (AA).

Blinken, koji boravi u zvaničnoj posjeti Palestini, u Ramallahu se sastao s predsjednikom Palestine Mahmoudom Abbasom.

Američki sekretar je nakon sastanka s Abbasom kazao kako će SAD Pojasu Gaze osigurati 5,5 miliona dolara hitne finansijske pomoći. A međunarodnim humanitarnim organizacijama 32 miliona dolara.

”Nastavit ćemo se suprotstavljati svakom obliku jednostrane prakse koja dodatno uzrokuje nasilje između Izraela i Palestinaca“, rekao je Blinken koji je najavio otvorenje generalnog konzulata u Al-Qudsu.

Blinken je u Ramallah doputovao iz Tel Aviva, a tokom posjete Bliskom istoku u Izraelu se sastao premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Američki sekretar bi nakon posjete Ramallahu trebao otputovati u Kairo. TAmo bi se sastao s predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom al-Sisijem i ministrom vanjskih poslova Samehom Shoukryjem.

Blinken bi trebao boraviti i u Ammanu gdje će se sastati s kraljem Jordana Abdullahom II i ministrom vanjskih poslova Aymanom Safadijem.

Pročitaj više: Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije razgovarao je o Palestini s američkim državnim sekretarom Blinkenom

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori