Detalji operativne akcije pod nazivom Šiša”

Detalji operativne akcije „Šiša“ koja se izvela na 23 lokacije u BiH

Pripadnici Granične policije BiH u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno sigurnosne agencije BiH, 11. maja 2021. godine, na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Prijedora, Banja Luke, pod nadzorom Tužilaštva BiH, a prema naredbama Suda BiH, realizuju operativnu akciju kodnog naziva „Šiša“.

I dalje se provode pretresi na 23  lokacije koje koriste osumnjičene osobe, osumnjičene pravne osobe, službenici UIOBiH, kao i privremeno oduzimanje dokumentacije iz službenih prostorija UIOBiH. S ciljem pronalaska dokaza  i predmeta važnih za krivični postupak, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 249. stav (2). KZBiH.  A u vezi sa krivičnim djelima „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 220. KZBiH i krivičnom djelom „Carinska prijevara“ iz člana 216. KZBiH.

Navedene aktivnosti su usmjerene na dokazivanje nezakonitih aktivnosti prilikom uvoza duhana za nargilu. Kao akcizne robe, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH, preko Međunarodnog aeodroma Sarajevo. Prilikom navedenih sumnjivih uvoza, osumnjičene osobe su vršile carinske prijevare, koje su omogućavane od strane službenika UIOBiH.

Navedenim nezakonitim aktivnostima oštećen je budžet BiH za više od 600. 000 KM, izbjegavanjem plaćanja akcize.

U povodu realizacije ove akcije, direktor Granične policije BiH Zoran Galić kazao je da GPBiH u kontinuitetu poduzima mjere i aktivnosti u sprječavanju svakog oblika prekograničnog kriminaliteta i koruptivnih radnji. Te ulaže sve svoje kapacitete u zaštitu državne granice.

„Ovim putem zahvaljujem pripadnicima Središnjeg istražnog ureda GPBiH na još jednoj uspješnoj akciji u nizu. Također i Upravi za neizravno oporezivanje, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i Obavještajno –sigurnosnoj agenciji BiH na suradnji. A posebno Tužiteljstvu BiH pod čijim nadzorom je realizirana ova operativna akcija“, kazao je direktor Galić.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori