Erdogan poručio Evropskoj uniji: Otvorite pristupne pregovore

PREDSJEDNIK TURSKE

Izjave turskog predsjednika (Recep Erdogan) dolaze u trenutku kada je rat u Ukrajini omogućio Ankari vraćanje na međunarodnu pozornicu zahvaljujući njezinim naporima u posredovanju

Ređep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) danas je od Evropske unije zatražio otvaranje "pristupnih pregovora" s Ankarom, dan uoči europskog sastanka na vrhu u Bruxellesu posvećenog ruskoj invaziji na Ukrajinu. "Očekujemo od EU da brzo otvori poglavlja pristupnih pregovora i da počne pregovore o carinskoj uniji, bez besramne računice", rekao je Erdogan nakon sastanka s nizozemskim premijerom Markom Rutteom u Ankari.

Izjave turskog predsjednika dolaze u trenutku kada je rat u Ukrajini omogućio Ankari vraćanje na međunarodnu pozornicu zahvaljujući njezinim naporima u posredovanju. Pregovori o mogućem članstvu Turske u EU, koji su počeli 2005., zapeli su zadnjih godina zbog rasta napetosti s Briselom u vezi s nizom pitanja.

Tako je Europska komisija krajem 2020. ocijenila da su izgledi Ankare za članstvo "na mrtvoj točki" zbog toga što su njezini čelnici donosili odluke suprotne interesima EU. "Turska se nastavila udaljavati od EU, uz ozbiljno nazadovanje na području vladavine prava i temeljnih prava", izrazila je žaljenje Komisija u oštrom izvješću.

Veze Brisela i Ankare zategle su se nakon neuspjelog pokušaja puča u srpnju 2016. i progona opozicije i medija koji je zatim nastupio. Predsjednici država i vlada EU sastaju se sutra u Briselu na dvodnevnom samitu posvećenom uklanjanju posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

U četvrtak se u Briselu treba održati i vanredni samit NATO-a. Erdogan je u razmaku od devet dana primio četvoricu čelnika zemalja EU i NATO-a. Turska, saveznica Kijeva i članica NATO-a, od početka krize u Ukrajini posreduje između Moskve i Kijeva, ali ne pristaje na zapadne sankcije Rusiji.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori