Neodoljiva svilenkasta krema u Britaniji je poznata kao lemon curd. Omiljen je dodatak kolačima, tortama, kroasanima, ali služi i kao mirisan namaz za kekse ili palačinke. S ovim receptom ćete ostvariti pravu gustinu i napraviti balans između slatkoće i kiselosti. Tajna svilenkaste teksture je u neprestanom miješanju sastojaka tokom kuhanja, a kako se jaja ne bi zgrušala, treba ih stalno imati "na oku".
Ako se to ipak dogodi, kremu procijedite od grudica. Krema se može kuhati na pari ili direktno u šerpi na šporetu. Međutim u ovoj drugoj varijanti veća je mogućnost da krema zagori. Treba biti oprezan.
Sastojci za krema od limuna
- 150 g šećera
- 60 g maslaca
- sok od 2 limuna (za oko 130 ml soka)
- kora od 2 limuna
- 2 jaja
- 1 kašičica kukuruznog skroba
Priprema:
Narendajte koru dva limuna bez bijelih djelova koji su gorki, pa ih iscjedite.
Istopite maslac u odgovarajućoj šerpi. Skinite sa vatre pa dodajte šećer, sok od limuna i narendanu koru.
Umješajte jaja i kukuruzni skrob kašikom za mućenje. Prebacite smjesu u manju šerpu i kuvajte 3-4 minuta posle ključanja, mješajući kašikom da se zgusne. Projcedite kremu od limuna kroz cjediljku da odstranite eventualne grudice. Prekrijte ga prozirnom folijom dok je još topao i ostavite da odstoji u frižideru bar 1 sat.