Počastite se nježnom krem supom od krompira i hrskavim, domaće napravljenim kockicama hljeba.
Potrebno je:
- 6 – 7 većih krompira
- 1, 5 dcl vrhnja za kuvanje
- sol i biber po želji
- stari hljeb
- maslinovo ulje
- začini po želji
Potrebno vrijeme za pripremu jela: 35 – 45min
Hljeb nasjeći na fine, prilično jednake kockice od 1 cm. U zdjelu usuti maslinovog ulja i začine prema želji. Dodati kockice hljeba i lagano promiješati. Sve istresti ravnomjerno u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje i staviti u rernu ugrijanu na 250 stepeni. Peći oko 8 minuta ili onoliko koliko je potrebno vašem šporetu da budu fino prosušeni, ne izgoreni.
Varijacije na temu sa začinima su skoro pa beskonačne.
Supa: Nekoliko većih krompira ogulite, narežite na kockice i stavite u lonac da se kuha.
Kuhajte 20 – 25 min. Nakon što se krompir skuhao uzmite štapni mikser te izmiksajte krompir u loncu sa vodom sa kojom se kuhao. Nakon što ste izmiksali provjerite gustoću, ako vam se čini pregusto, dolijte malo kipuće vode. U smjesu dodajte vrhnje za kuvanje i promiješajte. Posolite i pobiberite po želji. Nakon dodavanja sastojaka po želji prokuhajte supu još 3 – 4 minute.
Još jedan prijedlog pogledajte na OVDJE
Pročitajte više: Recept za Sarajevsku učkur pitu